Kwarantanna kwarantanną, ale nie możemy zapominać o smacznym jedzeniu. W końcu dobre samopoczucie to teraz podstawa, a nic tak nie podnosi na duchu jak coś dobrego do przekąszenia 😉 Dziś mam dla Was przepis na pyszne i kremowe pieczarkowe risotto, które może stanowić posiłek sam w sobie lub dodatek do mięs. Podsmażone pieczarki nadają charakterystycznego, grzybowego smaku, a tarty parmezan sprawia, że risotto ma genialnie kremową konsystencję. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 150 g ryżu arborio
- 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- ½ szklanki białego wina
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 250 g pieczarek
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki tymianku
- 2 łyżki masła
- 40 g tartego parmezanu
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz, oliwa
Sposób wykonania:
- Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na 1 łyżce masła i odrobinie oliwy. Oliwa zapobiegnie spaleniu się masła. Pieczarki smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Przekładamy je na talerz i przykrywamy folią aluminiową by nie wystygły. Cebulę i selera drobno siekamy, następnie smażymy na patelni po pieczarkach z odrobiną oliwy. Dorzucamy rozmaryn, tymianek oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy ok. 30 sekund.
- Do patelni z warzywami dorzucamy ryż i smażymy całość ok. minutę na średnim ogniu. Następnie dorzucamy połowę pieczarek i dolewamy wino (alkohol odparuje, więc risotto mogą jeść również dzieci). Kiedy ryż wchłonie cały płyn dolewamy 1/3 bulionu i zmniejszamy ogień pod patelnią. Kolejną porcję bulionu dolewamy kiedy ryż wchłonie poprzednią. Całość doprawiamy solą i pieprzem wg uznania
- Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki dorzucamy do niego łyżkę masła, parmezan oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Jeżeli ryż dalej będzie twardy dolewamy odrobinę wody lub bulionu. Tak przygotowane risotto podajemy z pozostałymi pieczarkami i odrobiną parmezanu. Gotowe!



