Desery Przepisy

Idealne Red Velvet

Walentynkowego szaleństwa ciąg dalszy! Tym razem słodkości i to nie byle jakie 😉 Red Velvet, ciasto znane chyba wszystkim. Kolejny przysmak, który przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych i kusi nas swoim krwistoczerwonym kolorem. Tradycyjnie przekładany nadzieniem na bazie kremowego serka z pewnością zrobi wrażenie nie tylko na miłośnikach tortów. Ten przepis na bank stanie się jednym z Waszych ulubionych, tak było w moim przypadku. Znaleziony przypadkiem, lekko zmieniony, niesamowicie pyszny. Ciasto jest tak delikatne, i tak wilgotne, że nie będziecie mogli się mu oprzeć! W sam raz na walentynkowe kuszenie 😉 Sprawdźcie sami!

Składniki:

Na ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
  • 225 ml maślanki
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika do żywności ja użyłam w proszku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu 5%

Na krem:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru

Sposób wykonania:

  • W misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sól i barwnik (jeżeli tak jak ja używacie barwnika w proszku). W oddzielnej misce miksujemy masło z połową cukru, aż masa odrobinę się połączy i delikatnie zblednie. Dorzucamy pozostały cukier i mieszamy do połączenia składników.
  • Do masy dodajemy ekstrakt waniliowy i pojedynczo jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wsypujemy mąkę partiami, następnie dolewamy maślankę (jeżeli używacie barwnika w żelu wymieszajcie go z maślanką przed dodaniem jej do masy). Wszystko razem miksujemy do połączenia składników. W małej miseczce szybko łączymy ze sobą sodę i ocet, następnie dolewamy je do naszego ciasta i ponownie mieszamy.
  • Masę przelewamy do dwóch tortownic wysmarowanych masłem. Nasze ciasta wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy 25-30 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek wyjdzie sucha. Ciasta lekko studzimy w formach, następnie wyjmujemy je z blaszek by całkiem ostygły. Możemy też upiec ciasto "na raz" i potem podzielić je na warstwy, wtedy jednak trzeba wydłużyć czas pieczenia.
  • Przygotowujemy nasz krem. W misce ubijamy kremówkę i mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i wszystko razem mieszamy. Tak powstałym kremem przekładamy nasze ciasto i dekorujemy je również z zewnątrz. Gotowe!
Drukuj przepis