żurek wielkanocny
Obiady Przepisy Święta Wielkanoc

Tradycyjny żurek wielkanocny

Pokazywałam Wam już jak zrobić zakwas na żurek i domowy chlebek do niego. Przyszła więc pora na tradycyjny wielkanocny żurek sam w sobie! Przepis jest banalnie prosty, a żurek gotuje się praktycznie sam. To potrawa, która idealnie wpasuje się w Wasze wielkanocne stoły. Spróbujcie zrobić go u siebie! 😉

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 400 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 por
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 400 g ziemniaków
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 4 białe, surowe kiełbasy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% do zup i sosów
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Do dużego garnka wkładamy żeberka i zalewamy je wodą, następnie dodajemy obrane i umyte warzywa. Cebulę opalamy dla lepszego smaku (opcjonalnie) i dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut. Po 40 minutach wyciągamy z wywaru warzywa i żeberka.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Dorzucamy je do wywaru razem z kiełbasą i gotujemy kolejne 20 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzony zakwas, chrzan i majeranek i całość gotujemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy kiełbasę z wywaru, kroimy ją w plasterki i wrzucamy z powrotem do żurku.
  • Ściągamy garnek z ognia i dodajemy śmietanę. Ja hartuję śmietanę przed dolaniem do wywaru, by mieć pewność, że się nie zważy. Do małej miseczki ze śmietaną dodaję odrobinę gorącego wywaru i mieszam. czynność powtarzam kilka razy aż śmietana w miseczce będzie ciepła. Następnie dolewam ją do garnka i mieszam z żurkiem. Żurek doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Tak przygotowany żurek podajemy w głębokich talerzach lub przygotowanym wcześniej chlebku z dodatkiem jajek na twardo. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi