babki piaskowe
Desery Przepisy Święta Wielkanoc

Mini babki piaskowe

Z Wielkanocą często kojarzy się nam babka piaskowa. W końcu słodkości to też ważny element naszego stołu 😉 Dziś mam dla Was przepis na mini babki piaskowe, które wyglądają uroczo i jednocześnie stanowią indywidualne porcje. Jeśli Wasze święta w tym roku będą w mniejszym gronie łatwiej jest też podzielić przepis i zrobić kilka mini babek zamiast jednej wielkiej, która potem najprawdopodobniej się zmarnuje. Przepis jest banalnie prosty i możecie go śmiało wykonać z dziećmi. Zobaczcie sami! 😉

Ilość porcji: 16 mini babek

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g masła
  • 1 cytryna skórka + sok

Sposób wykonania:

  • Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 165°C. W misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. W tym czasie do małej miseczki ścieramy skórkę (tylko żółtą część) z wyparzonej i wyszorowanej cytryny. Do skórki wyciskamy także sok z cytryny i dolewamy masło.
  • Do utartych z cukrem jajek dodajemy stopniowo mąkę i maślaną miksturę. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników.
  • Masę przelewamy do wysmarowanych masłem foremek i pieczemy ok. 15 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie sucha, a babki będą ładnie zrumienione.
  • Jeśli chcemy zrobić jedną dużą babkę to całą masę wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w takiej samej temperaturze przez 40-50 minut. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi