Bez kategorii Obiady Przepisy

Papryka faszerowana z kalafiorem

Mam dla Was kolejny, delikatnie „odchudzony” przepis 🙂 Ostatnio w mojej kuchni króluje kalafior, nie mogło go więc zabraknąć i tym razem! Dziś skuszę Was faszerowaną papryką, w której zamiast standardowego ryżu znajduje się właśnie kalafior. Osobiście uważam, że ta wersja jest nawet smaczniejsza. Szybki przepis na pyszny i zdrowy obiad, w sam raz dla zabieganych, ale próbujących jeść zdrowiej tak jak ja 😉

Składniki:

  • 4 papryki
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 200 g kalafiora
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 100 g tartego sera
  • sól pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Umyte papryki przekrajamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy pokrojoną w małą kostkę cebulkę, marchewkę oraz seler przez ok 3-4 minuty. Po tym czasie dorzucamy drobno posiekany czosnek, smażymy ok. pół minuty i dodajemy przecier pomidorowy wszystko razem mieszając.
  • Do warzyw dorzucamy nasze mięso mielone, doprawiamy je solą, pieprzem i oregano. Smażymy ok. 5 minut. W tym czasie ścieramy kalafior na tarce o średnich oczkach. Dorzucamy go do mięsa i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Patelnię ściągamy z ognia, by farsz lekko się przestudził.
  • Przestudzony farsz nakładamy do naszych papryk. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej formy. Farsz posypujemy tartym serem, po czym wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut lub do momentu zrumienienia się sera. Gotowe!
Drukuj przepis