Mam dla Was kolejny, delikatnie „odchudzony” przepis 🙂 Ostatnio w mojej kuchni króluje kalafior, nie mogło go więc zabraknąć i tym razem! Dziś skuszę Was faszerowaną papryką, w której zamiast standardowego ryżu znajduje się właśnie kalafior. Osobiście uważam, że ta wersja jest nawet smaczniejsza. Szybki przepis na pyszny i zdrowy obiad, w sam raz dla zabieganych, ale próbujących jeść zdrowiej tak jak ja 😉
Składniki:
- 4 papryki
- 200 g mięsa mielonego
- 1 średnia marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mała cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 200 g kalafiora
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 100 g tartego sera
- sól pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Umyte papryki przekrajamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy pokrojoną w małą kostkę cebulkę, marchewkę oraz seler przez ok 3-4 minuty. Po tym czasie dorzucamy drobno posiekany czosnek, smażymy ok. pół minuty i dodajemy przecier pomidorowy wszystko razem mieszając.
- Do warzyw dorzucamy nasze mięso mielone, doprawiamy je solą, pieprzem i oregano. Smażymy ok. 5 minut. W tym czasie ścieramy kalafior na tarce o średnich oczkach. Dorzucamy go do mięsa i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Patelnię ściągamy z ognia, by farsz lekko się przestudził.
- Przestudzony farsz nakładamy do naszych papryk. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej formy. Farsz posypujemy tartym serem, po czym wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut lub do momentu zrumienienia się sera. Gotowe!