pancakes
Przepisy Śniadania

Puszyste pancakes, czyli amerykańskie naleśniki

Przymusowa kwarantanna sprzyja wspólnym, rodzinnym śniadaniom. Dlatego dziś mam dla Was prosty przepis, który możecie przygotować ze swoimi pociechami 🙂 Mowa oczywiście o pancakes, czyli puszystych, amerykańskich naleśnikach, które w Stanach są propozycją nr 1 jeżeli mowa o śniadaniu. Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga szczególnych umiejętności, więc dzieciaki mogą Wam pomóc. Spróbujcie koniecznie! 😉

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 140 ml mleka
  • 115 g mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru lub słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W suchych składnikach robimy dołek i wlewamy do niego mleko. Następnie dodajemy żółtka jaj oraz masło i wszystko razem mieszamy do połączenia składników.
  • Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka dodajemy partiami do masy za każdym razem delikatnie mieszając. Kiedy masa będzie połączona można rozpocząć smażenie.
  • Na rozgrzanej patelni umieszczamy odrobinę oleju, który rozsmarowujemy ostrożnie za pomocą papierowego ręcznika kuchennego lub pędzelka. Nasze pancakes smażymy przez ok. 1-2 minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków na masie. Wtedy przekręcamy pancake i smażymy jeszcze minutę. Gotowe pancakes podajemy np. ze świeżymi owocami, jogurtem, dżemem lub syropem klonowym. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi