Basic Przepisy Wielkanoc

Okrągły chlebek na żurek

Ostatnio pokazywałam Wam jak w prosty sposób zrobić domowy zakwas na żurek. Prawdziwy żurek nie może się jednak obyć bez tradycyjnego chlebka, który spełnia zarazem funkcję miseczki. Właśnie dlatego dziś pokażę Wam jak zrobić pyszny, okrągły chlebek na żurek, który świetnie sprawdzi się na Waszych Wielkanocnych stołach. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży 7g
  • łyżeczki soli
  • łyżeczki cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób wykonania:

  • W dużej misce łączymy ze sobą suche składniki. Do oddzielnej miski wlewamy wodę i łączymy ją z oliwą. Zaczynamy wyrabianie naszego ciasta dodając stopniowo wodę z oliwą i mieszając wszystko drewnianą łyżką.
  • Kiedy składniki zaczną nabierać konsystencję ciasta zaczynamy je wyrabiać ręką. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulkę ciasta przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
  • Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto z miski i wyrabiamy jeszcze chwilę na podsypanej mąką powierzchni. Na tym etapie możemy odciąć kawałek ciasta i zrobić z niego mniejsze kuleczki, które znajdą się na wierzchu chlebka jako "rączka". Z pozostałego ciasta robimy 2 duże lub 4 mniejsze chlebki.
  • Ciasto dzielimy odpowiednio, z każdego kawałka formujemy kulkę, a na jej wierzch dolepiamy mniejszą. Tak powstałe chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie chlebki smarujemy rozkłóconym z mlekiem jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20-22 minuty. Gotowe chlebki studzimy ok. 10 minut. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi