Wielkanoc za rogiem, ale mamy jeszcze chwilę na ostatnie przygotowania. Właśnie dlatego mam dla Was przepis na wielkanocną sałatkę jarzynową, która zawsze gości na moim stole. Sałatka jest bardzo prosta. Kilka składników, trochę warzyw i gotowe! Spróbujcie zrobić ją u siebie! 😉
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mała puszka groszku
- ½ dużego jabłka
- ½ małej cebuli
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka musztardy u mnie delikatesowa
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Wyszorowane warzywa gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem (w mundurkach) przez ok. 40 minut aż zmiękną. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w małą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w małą kostkę i dorzucamy do warzyw.
- Jabłko obieramy, kroimy w małą kostkę, to samo robimy z cebulą i ogórkami. Groszek dobrze odsączamy i dodajemy do reszty warzyw.
- Do sałatki dodajemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do salaterek. Sałatkę możemy dodatkowo udekorować odrobiną majonezu. Gotowe!