Dodatki Przepisy

Bazyliowe pesto

Dziś mam dla Was mega prosty przepis na dodatek do praktycznie wszystkiego. Mowa o pesto ze świeżej bazylii, które nada niepowtarzalnego smaku każdej potrawie. Idealnie sprawdza się z mięsem i rybą. Polecana jest też do wszelkiego rodzaju makaronów, ale świetnie sprawdzi się nawet w grillowanej kanapce. Sprawdźcie sami! 😉

Bazyliowe pesto

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża garść świeżej bazylii
  • 50g orzeszków pinii
  • 3 łyżki oliwy
  • 50g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obrany ząbek czosnku wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy przez kilka sekund ze szczyptą soli. Dorzucamy liście bazylii oraz orzeszki i mielimy na gęstą pastę.
  2. Dolewamy oliwę i odrobinę wody, dodajemy parmezan i mielimy jeszcze chwilę do połączenia się składników i nabrania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
http://mostekwkuchni.pl/bazyliowe-pesto/

Podziel się z innymi

Podobne wpisy