Dziś mam dla Was mega prosty przepis na dodatek do praktycznie wszystkiego. Mowa o pesto ze świeżej bazylii, które nada niepowtarzalnego smaku każdej potrawie. Idealnie sprawdza się z mięsem i rybą. Polecana jest też do wszelkiego rodzaju makaronów, ale świetnie sprawdzi się nawet w grillowanej kanapce. Sprawdźcie sami! 😉
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża garść świeżej bazylii
- 50 g orzeszków pinii
- 3 łyżki oliwy
- 50 g startego parmezanu
- sól pieprz
Sposób wykonania:
- Obrany ząbek czosnku wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy przez kilka sekund ze szczyptą soli. Dorzucamy liście bazylii oraz orzeszki i mielimy na gęstą pastę.
- Dolewamy oliwę i odrobinę wody, dodajemy parmezan i mielimy jeszcze chwilę do połączenia się składników i nabrania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!