Dodatki Przepisy

Bazyliowe pesto

Dziś mam dla Was mega prosty przepis na dodatek do praktycznie wszystkiego. Mowa o pesto ze świeżej bazylii, które nada niepowtarzalnego smaku każdej potrawie. Idealnie sprawdza się z mięsem i rybą. Polecana jest też do wszelkiego rodzaju makaronów, ale świetnie sprawdzi się nawet w grillowanej kanapce. Sprawdźcie sami! 😉

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża garść świeżej bazylii
  • 50 g orzeszków pinii
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 g startego parmezanu
  • sól pieprz

Sposób wykonania:

  • Obrany ząbek czosnku wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy przez kilka sekund ze szczyptą soli. Dorzucamy liście bazylii oraz orzeszki i mielimy na gęstą pastę.
  • Dolewamy oliwę i odrobinę wody, dodajemy parmezan i mielimy jeszcze chwilę do połączenia się składników i nabrania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Drukuj przepis

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis