Obiady Przepisy

Pierś kurczaka w boczku ze szpinakiem i ricottą

Ostatnio przechodzę jakąś fazę miłości do boczku. Od kilku dni chodził też za mną faszerowany kurczak, wiec postanowiłam połączyć te dwie zachcianki w jedną. Tak powstała pierś z kurczaka w boczku ze szpinakiem i ricottą. Pyszne, kremowe nadzienie, chrupiący boczek, soczysty kurczak. Czego chcieć więcej? 😉 Koniecznie sprawdźcie!

Składniki:

  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 100 g szpinaku
  • 100 g ricotty
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 8-10 plastrów boczku (u mnie wędzony)
  • sól, pieprz
  • masło

Sposób wykonania:

  • Szpinak smażymy kilka minut na odrobinie masła. Doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, gałką, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Oczyszczone piersi z kurczaka nacinamy wzdłuż tworząc kotlety. Przestudzony szpinak łączymy z ricottą. Przekładamy masę na kurczaka i zawijamy jak roladki.
  • Roladki owijamy boczkiem i kładziemy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C do momentu kiedy boczek będzie spieczony i chrupiący. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi