wiedźmie paluchy
Desery Przepisy

Wiedźmie paluchy

Strrraszności ciąg dalszy! Tym razem pora na coś słodkiego 😉 Dziś mam dla Was przepis na wiedźmie paluchy! Wiedźmie paluchy to kruche, maślane ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach. Dzięki migdałom, odrobinie dżemu i nadaniu im odpowiedniego kształtu, wyglądają naprawdę upiornie! Do tego są szybkie i proste w przygotowaniu. Kto się skusi? 😉

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • garść migdałów (całych, mogą być ze skórką)
  • kilka łyżek dżemu wiśniowego

Sposób wykonania:

  • Do miski wrzucamy masło, cukier puder, jajko, ekstrakt waniliowy i migdałowy. Wszystko miksujemy razem przez kilka minut, aż masa nabierze puszystości i lekko bladego koloru.
  • W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Sypkie składniki dodajemy powoli do masy maślanej. Po wymieszaniu masy wstawiamy ją do lodówki na ok. 20 minut. Rozgrzewamy nasz piekarnik do temperatury 165°C.
  • Wyjmujemy z lodówki część naszej masy. Nie wyciągamy całości, by zachowała swoją plastyczność. Nabieramy ok. 1 łyżeczkę masy i formujemy z niej paluch, pamiętając o zrobieniu zgrubienia na środku. Na koniec każdego palucha wciskamy migdał, który stworzy paznokieć wiedźmy.
  • Masę nacinamy: 2 niezbyt głębokie nacięcia przy migdałach, po 3 na zgrubieniach. Pozwoli to uzyskać bardziej realistyczny wygląd palców 🙂 Tak przygotowane paluchy wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut lub do nabrania złotego koloru.
  • Po delikatnym wystudzeniu paluchów ściągamy z nich migdały, a powstałe wgłębienie wypełniamy dżemem. Migdały wciskamy na swoje miejsce. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi