deviled eggs
Przekąski Przepisy Przystawki

Deviled eggs, czyli diabelskie jajka

Kontynuujemy temat Halloween. Chyba nic tak nie pasuje kulinarnie do strasznego stołu jak deviled eggs! Deviled eggs to nic innego jak jajka ugotowane na twardo, nadziane masą z żółtek i innych dodatków. Tutaj oczywiście pojawia się ich nieco bardziej halloweenowa odsłona 🙂 Dzięki barwnikom i kilku sztuczkom nasze jajka wyglądają jak pokryte pajęczyną! Są proste w wykonaniu, do tego ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Deviled eggs polecają się na Halloween!

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 musztardy
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • sól, pieprz
  • barwniki spożywcze (zielony, czarny, niebieski)

Sposób wykonania:

  • Jajka opukujemy lekko łyżką tak, by nadtłuc skorupkę. Wkładamy je do woreczka strunowego, następnie dodajemy barwnik, u mnie czarny i odrobina niebieskiego. Zamykamy woreczek i dokładnie rozprowadzamy barwnik tak, by skorupki były nim całkowicie pokryte. Odstawiamy na przynajmniej 2-3h do lodówki, najlepiej na noc (im dłużej, tym bardziej intensywny będzie efekt).
  • Wyjmujemy jajka z lodówki i przemywamy je wodą. Następnie obieramy je ze skorupek i kroimy na pół wzdłuż. Żółtka przekładamy do miseczki, białka odkładamy na bok.
  • Do miseczki z żółtkami dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku oraz odrobinę zielonego barwnika. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Świetnie sprawdzi się tu rozdrabniacz elektryczny.
  • Białka jaj układamy na talerzu. Gotową masę z żółtek przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdy. Masę wyciskamy do każdego z białek. Jajka dekorujemy odrobiną czarnego sezamu. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi