Święta Wielkanocne coraz bliżej, pora więc powoli rozpocząć przygotowania. Dziś chcę Wam pokazać łatwy przepis na domowy zakwas na żurek, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Szybki, prosty, tradycyjny – czego chcieć więcej? 😉 Wystarczy połączyć kilka składników i pamiętać o ich codziennym mieszaniu. Spróbujcie zrobić go u siebie! 😉
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 3 szklanki letniej przegotowanej wody
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- skórka z 1 kromki razowego chleba
Sposób wykonania:
- Do umytego i wyparzonego słoika wsypujemy mąkę. Zalewamy ją połową ciepłej wody i mieszamy.
- Dolewamy resztę wody, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i skórkę chleba. Wszystko razem mieszamy.
- Słoik przykrywamy ściereczką i przewiązujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni codziennie mieszając. Gotowe!