Moja miłość do krewetek nie ma granic, a skoro już wpadła w moje ręce większa ilość to postanowiłam to wykorzystać 🙂 Dlatego dziś mam dla Was przepis na kokosowe krewetki, które są po prostu pyszne. Do tego oczywiście super proste i szybkie w wykonaniu. Dzięki panierce Panko i wiórkom kokosowym są chrupiące i zarazem soczyste. Podajcie je z odrobiną orientalnego sosu i macie świetne danie, którym zaimponujecie znajomym. Sprawdźcie sami! 😉
Składniki:
- 450 g obranych i oczyszczonych krewetek
- 100 g panierki Panko
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- W garnku podgrzewamy olej do głębokiego smażenia. W dużej misce łączymy panierkę Panko i wiórki, odkładamy je na bok. W mniejszej miseczce przygotowujemy mąkę, a w następnej rozkłócamy jajka. Krewetki rozkładamy na papierowym ręczniku kuchennym by pozbyć się nadmiaru wody.
- Krewetki doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Każdą krewetkę obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na koniec w Panko i wiórkach. Każda krewetka musi być dokładnie pokryta panierką.
- Zapanierowane krewetki wrzucamy partiami po kilka sztuk do rozgrzanego oleju i smażymy ok. 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru. Usmażone krewetki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe z wybranymi sosami, np. chilli lub podobnym. Gotowe!