Gnocchi to nic innego jak włoski odpowiednik naszych polskich kopytek. Są jednak nieco lżejsze i delikatnejsze w smaku i strukturze. To tradycyjna potrawa z serca Italii, która może stanowić danie samo w sobie, na przykład w towarzystwie jakiegoś sosu, lub dodatek. Dziś mam dla Was przepis na gnocchi z pastą z suszonych pomidorów i żurawiny podsmażone na maśle z odrobiną rozmarynu. Niebo w gębie! Jak zawsze szybko i prosto. Sprawdźcie sami! 😉
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 220 g mąki pszennej
- 1 słoiczek pasty warzywnej Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
Sposób wykonania:
- Obrane i oczyszczone ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je i studzimy, następnie rozgniatamy widelcem.
- Do miski z ziemniakami dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki.
- Obsypujemy blat mąką i przygotowujemy nasze gnocchi. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy z nich długie wałki, następnie odkrajamy ok. 1cm kawałeczki. Na tym etapie możemy ozdobić nasze gnocchi widelcem tworząc na nich paski.
- Nasze gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2-3 minuty lub do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane gnocchi odcedzamy i podsmażamy na odrobinie masła z dodatkiem rozmarynu. Gotowe!
właśnie ta pasta z Wawrzyńca jest na mojej liście teraz do wypróbowania więc fajny pomysł jak ją wykorzystać – dzięki 🙂