Strrraszności ciąg dalszy! Tym razem pora na coś słodkiego 😉 Dziś mam dla Was przepis na wiedźmie paluchy! Wiedźmie paluchy to kruche, maślane ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach. Dzięki migdałom, odrobinie dżemu i nadaniu im odpowiedniego kształtu, wyglądają naprawdę upiornie! Do tego są szybkie i proste w przygotowaniu. Kto się skusi? 😉
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- garść migdałów (całych, mogą być ze skórką)
- kilka łyżek dżemu wiśniowego
Sposób wykonania:
- Do miski wrzucamy masło, cukier puder, jajko, ekstrakt waniliowy i migdałowy. Wszystko miksujemy razem przez kilka minut, aż masa nabierze puszystości i lekko bladego koloru.
- W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Sypkie składniki dodajemy powoli do masy maślanej. Po wymieszaniu masy wstawiamy ją do lodówki na ok. 20 minut. Rozgrzewamy nasz piekarnik do temperatury 165°C.
- Wyjmujemy z lodówki część naszej masy. Nie wyciągamy całości, by zachowała swoją plastyczność. Nabieramy ok. 1 łyżeczkę masy i formujemy z niej paluch, pamiętając o zrobieniu zgrubienia na środku. Na koniec każdego palucha wciskamy migdał, który stworzy paznokieć wiedźmy.
- Masę nacinamy: 2 niezbyt głębokie nacięcia przy migdałach, po 3 na zgrubieniach. Pozwoli to uzyskać bardziej realistyczny wygląd palców 🙂 Tak przygotowane paluchy wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut lub do nabrania złotego koloru.
- Po delikatnym wystudzeniu paluchów ściągamy z nich migdały, a powstałe wgłębienie wypełniamy dżemem. Migdały wciskamy na swoje miejsce. Gotowe!
Watch UK online porn https://mat6tube.com/ Diana Dali, Patty Michova, Alina Henessy, Kira Queen etc.