Desery Przepisy

Jabłkowy crumble

Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Dziś mam dla Was szybki przepis na banalnie prosty deser, na który skusi się każdy łasuch i nie tylko. No bo kto potrafi się oprzeć kruszonce? 😉 Kilka składników, chwila w piekarniku i gotowe! Pyszny i ekspresowy, owocowy, a przede wszystkim zdrowy deser, specjalnie dla Was 😉

Jabłkowy crumble

Wielkość porcji 2

Składniki

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Możemy je wcześniej obrać, ja jednak pomijam ten krok. Pokrojone jabłka rozdzielamy pomiędzy 2 kokilki.
  2. W małej miseczce mieszamy ze sobą pozostałe składniki tworząc kruszonkę. Posypujemy nią jabłka, kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Podajemy ciepłe z gałką lodów. Gotowe!
- Smacznego
http://mostekwkuchni.pl/jablkowy-crumble/

Podziel się z innymi

Podobne wpisy

  • Crumble to najlepszy deser:)

  • Ciekawe, czy da się taki zrobić w wersji bezglutenowej? 😉

    • spróbuj może zamiast zwykłej mąki dać np. migdałową. Niestety trzeba wtedy zrezygnować z płatków owsianych 🙁

      • Są płatki owsiane bezglutenowe 😉 Z mąką migdałową bardzo dobry pomysł 🙂

        • Ooo, nie wiedziałam nawet, że są takie 🙂 Nie orientuję się jeszcze za bardzo w dostępności produktów bezglutenowych także będziesz moją wtyczką w tym temacie 😛