Obiady Przepisy

Kremowe spaghetti z cukinią

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kremowe sosy. Zwłaszcza w połączeniu z makaronem. Dziś mam dla Was przepis na kremowe spaghetti z cukinią, które jest w sumie taką delikatną wariacją na temat bolognese 😉 Dzięki serkowi nasz sos nabiera delikatnej konsystencji, a odrobina bazylii nadaje mu cudowny smak. Znudził Ci się zwykły makaron? To jest rozwiązanie właśnie dla Ciebie! Wypróbujcie koniecznie ten przepis, nie pożałujecie! 🙂

Czas całkowity 30 minuty

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 250 g mięsa mielonego
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 cukinia
  • 100 g serka typu cream cheese
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • kilka liści bazylii
  • sól pieprz
  • oliwa

Sposób wykonania:

  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy chwilę, dodajemy mięso. Przyprawiamy wszystko ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do patelni. Po kilku minutach dodajemy pomidory i całość dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy serek i wszystko dokładnie mieszamy, aż nasz sos nabierze jednolitego koloru. Doprawiamy jeśli zajdzie taka potrzeba.
  • Liście bazylii siekamy, dodajemy do naszego sosu i całość gotujemy jeszcze ok. minutę. Do naszego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę do podgrzania się makaronu. Gotowe!
Drukuj przepis

3 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis