Bez kategorii

Brownie z cukinią

Kontynuujemy temat cukinii, tym razem w pysznym, słodkim wydaniu! Dzis mam dla Was przepis-niespodziankę. Myśleliście kiedyś o połączeniu czekolady i warzyw? Nie? Zatem mam dla Was cos ciekawego 😉 Cudownie sprężyste i lepkie w środku brownie z cukinią, które wywrócą Wasze kubki smakowe do góry nogami! Tak, nie przywidziało się Wam. Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości i nie tylko. Nie mamy tu jajek, więc jeśli odpuścimy sobie krem brownie będą "vege friendly", a jeśli zamienimy cukier na słodzik powstanie pyszny fit deser 🙂 Kto powiedział, że cukinia musi być nudna? 😉 Zobaczcie sami jakie to proste!

Składniki:

Na Brownie

  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 1/2 szkl. cukru lub słodzika
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie
  • 2 małe cukinie
  • 3-5 łyżek wody
  • 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich opcjonalnie

Na krem:

  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szkl. rozpuszczonego masła
  • 1 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii opcjonalnie
  • sól

Sposób wykonania:

  • Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 180°C. Formę do ciasta wykładamy folią aluminiową i smarujemy ją odrobiną oleju. W średniej wielkości misce łączymy ze sobą mąkę, kakao, sodę i sól. Odstawiamy na bok.
  • Używając miksera w większej misce łączymy ze sobą olej, cukier i ekstrakt z wanilii do połączenia składników. Dodajemy naszą mieszankę mąki i wszystko razem mieszamy.
  • Cukinie dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajeny cukinię do reszty masy dokladnie mieszając. Masa powinna przejąć wilgoc z cukinii, więc odstawiamy ją na kilka minut. Jeśli po tym czasie dalej widzimy, że nasza masa jest troche „sypka” dodajemy po łyżce wody, dokładnie mieszając za kazdym razem. Masa powinna być bardzo gęsta. Dodajemy nasze orzechy, następnie wykładamy masę do blaszki. Pieczemy ok. 25-30 minut, następnie studzimy.
  • Czas zająć się kremem. W misce mieszamy ze sobą rozpuszczone masło, kakao, szczyptę soli i cukier puder. Dodajemy ekstrakt z wanilii i stopniowo dolewamy mleko. Mieszamy do momentu otrzymania kremu o dość gęstej konsystencji. Rozsmarowujemy nasz krem na brownie i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny, aż krem delikatnie się zetnie. Po tym czasie wyciągamy nasze brownie z blaszki i kroimy w kwadraty. Gotowe!

Uwagi dodatkowe:

Tak przygotowane brownie mogą stać w lodówce ok. 3-4 dni. Będą sprężyste z zewnątrz i nieco lepkie w środku. Uwaga: Im więcej wody dodamy do masy, tym bardziej zmieni się struktura naszych brownie sprawiając, że będą bardziej jak klasyczne ciasto.
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis