Desery Przepisy

Cytrynowy chlebek z cukinii

Cukiniowe szaleństwo trwa! Jeśli jeszcze nie macie dosyć cukinii i lubicie ją tak samo jak ja, to na bank spodoba się Wam ten przepis 😉 Nie mogłam sobie odmówić kolejnych eksperymentów, a wyniki zaskoczyły nawet mnie. Dziś przedstawiam przepis na cytrynowy chlebek z cukinii! Niezwykle puszysty i lekki o obłędnym, cytrynowym zapachu, który momentalnie wypełni Wasze domy. W połączeniu ze słodko-cytrynową glazurą stanowi idealną propozycję na dodatek do kawy czy herbaty. Ale nie ma się co oszukiwać – sam w sobie też jest genialny 😉 Banalnie prosty, niesamowicie pyszny, a jeden kawałek to zdecydowanie za mało. Sprawdźcie sami jak szybko się go robi!

Składniki:

Na chlebek

  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. cukinii startej na średnich oczkach nie odsączonej
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki skórki z cytryny

Na lukier

  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny

Sposób wykonania:

  • W średniej wielkości misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy na bok.
  • W dużej misce mieszamy ze sobą cukier i jajko. Następnie dodajemy olej, sok i skórkę z cytryny oraz cukinię, mieszamy.
  • Dodajemy nasze suche składniki do cytrynowej masy. Mieszamy do połączenia składników.
  • Masę przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki i pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 180°C*. Nasz chlebek powinien się ładnie zarumienić.
  • Po tym czasie studzimy chlebek w formie przez ok. 15 minut, następnie wyciągamy go, by wystygł do końca.
  • W małej misce łączymy ze sobą składniki lukru i polewamy nim chlebek. Lukier powinien być gęsty, ale wciąż wystarczająco płynny. Gotowe!
  • *Jeśli tak jak ja pieczecie kilka mniejszych chlebków czas pieczenia skraca się o połowę.
Drukuj przepis

Podziel się z innymi