Porady i recenzje

Blender ręczny czy kielichowy? Zobacz, który przyda Ci się bardziej na co dzień!

Planujesz zakup blendera? Do wyboru masz dwa podstawowe rodzaje: kielichowy i ręczny. Zobacz, czym się różnią i do czego służą – a z łatwością wybierzesz ten, który bardziej sprawdzi się w Twojej sytuacji!

Co zyskasz, wybierając blender ręczny?

Blender ręczny przede wszystkim jest niewielki, dzięki czemu nie zajmuje dużo miejsca i sprawdza się nawet w ciasnej kuchni – po użyciu wystarczy go umyć i schować do szafki, by nie przeszkadzał. Doskonale sprawdza się podczas miksowania niewielkiej ilości składników, przez co można go stosować bezpośrednio w misce czy garnku. O tym, co dokładnie możesz zrobić przy pomocy blendera ręcznego, przeczytasz tutaj: Niezawodne urządzenie w kuchni – poznaj praktyczne funkcje blendera ręcznego. Na uwagę zasługuje również łatwe czyszczenie – wystarczy umyć głowicę z nożami i gotowe.

Niestety w tym przypadku musisz liczyć się z tym, że miksowaniu będzie towarzyszyło rozpryskiwanie masy dookoła – a zatem po każdym użyciu blendera czeka Cię sprzątanie kuchni. Urządzenie to jest również bardziej niebezpieczne chociażby dlatego, że wszystkie noże są odsłonięte na zewnątrz – nietrudno więc o skaleczenie. Pamiętaj także o tym, że blender ręczny sprawdza się raczej przy blendowaniu miękkich produktów. Przy twardych składnikach może wymagać dłuższej pracy, a to z kolei niesie za sobą ryzyko przegrzania – dysponuje bowiem stosunkowo małą mocą roboczą.

Kiedy warto sięgnąć po blender kielichowy?

Blendery kielichowy te urządzenia o wyższej mocy niż ich ręczne odpowiedniki. Dlatego też możesz z powodzeniem sięgać po nie w każdej sytuacji – niezależnie od tego, jak twarde produkty chcesz zmiksować. Samo korzystanie z niego wiąże się z bezpieczeństwem, gdyż noże znajdują się na dnie kielicha, co zmniejsza szanse na skaleczenie. Miksowane produkty nie rozpryskują się też dookoła – zostają w środku dzięki zintegrowanej przykrywce kielicha.

Co przemawia na jego niekorzyść? Przede wszystkim to, że zajmuje sporo miejsca na blacie roboczym i pracuje stosunkowo głośno – w końcu cechuje go wyższa moc. Musisz również pamiętać o tym, że w przypadku blendera stojącego masz więcej elementów do umycia – utrzymanie go w czystości będzie zatem wymagać nieco więcej wysiłku.

Blender ręczny czy kielichowy? Podpowiadamy!

Zastanawiasz się nad tym, który typ blendera lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni? Jeśli masz w niej mało miejsca, lepiej zrezygnuj z modelu kielichowego – miejsce na blacie jest zbyt cenne, by je zajmować przez kolejne wolnostojące urządzenie AGD, a ciągłe chowanie go do szafki będzie po prostu niewygodne. Przemyśl też to, co chcesz nim przygotowywać. W przypadku zup czy gęstych sosów, blender ręczny wydaje się być najlepszą opcją – chociażby dlatego, że można go używać bezpośrednio w garnku. Blender kielichowy sprawdzi się z kolei lepiej w przypadku koktajli, umożliwiając dokładniejsze wymieszanie składników i zapobiegając rozbryzgiwaniu napoju po kuchni.

Podziel się z innymi

Podobne wpisy