Halloween tuż tuż! To święto obchodzone jest 31 października (głównie w Stanach Zjednoczonych), a jego głównym symbolem jest wydrążona i podświetlona od środka dynia z wyszczerbionymi zębami. Dawniej wierzono, że właśnie w noc 31 października zaciera się granica pomiędzy światem żywych i umarłych, a przebrania pomagały odstraszać złe duchy. Teraz to po prostu pretekst do noszenia upiornych kostiumów i zbierania cukierków. W Polsce to święto stało się popularne w latach ’90 i do dziś cieszy się spora popularnością. Właśnie dlatego dziś na blogu pojawia się kilka pomysłów na strrrasznie halloweenowe tosty! Dla małych i większych potworków 😉 Zabawne śniadanie, które spodoba się nawet niejadkom. Zróbcie je ze swoimi pociechami! 😉
Do przygotowania tych tostów będzie potrzebny oczywiście chleb tostowy, a oprócz tego:
- bułka paryska
- awokado,
- masło orzechowe
- kilka borówek
- banan
- pestki słonecznika
- twarożek
- jajko na twardo
- czarne oliwki
- szczypiorek
- kilka plastrów sera
- salami, szynka lub jakaś inna wędlina
- rzodkiewka
- papryka
- ketchup lub przecier pomidorowy
- nori

Frankentost!
- Tosty opiekamy w tosterze lub na patelni. W międzyczasie obieramy awokado, a miąższ rozgniatamy widelcem na pastę. Tost smarujemy pastą z awokado.
- Kilka oliwek kroimy na pół (możemy też delikatnie je podciąć by ich kształt był bardziej spiczasty) i układamy je na górnym brzegu naszego tosta. Tak powstały włosy naszego Frankentosta 🙂
- Z jajka wykrajamy dwa plastry z widocznym żółtkiem i układamy je na toście. Na jajkach kładziemy 2 plastry oliwek. Tak powstały oczy.
- Z papryki wykrajamy mały kawałek, z którego stworzymy usta. Następnie kroimy jedną oliwkę w mniejsze i większe paski i układamy z nich szwy. Gotowe!

Strrraszna mumia!
- Tosty opiekamy w tosterze lub na patelni. Ser kroimy w długie paski.
- Tost smarujemy ketchupem lub przecierem pomidorowym. Na dolnej połowie tosta układamy wybraną wędlinę.
- Paski sera układamy na toście tak, by wyglądały jak bandaże mumii. z 2 plastrów oliwek tworzymy oczy.
- Tosty możemy podać w takiej formie, ale możemy tez włożyć je na chwilę do mikrofali by delikatnie rozpuścić ser. Gotowe!

Hrabia Dracula!
- Tosty opiekamy w tosterze lub na patelni. W międzyczasie obieramy awokado, a miąższ rozgniatamy widelcem na pastę. Tost smarujemy pastą z awokado.
- Rzodkiewki kroimy na plastry i układamy po 2 na tost. Oliwki kroimy w plastry, układamy je na rzodkiewkach tworząc oczy Drakuli. Z cienkich pasków oliwek tworzymy brwi.
- Z pasków papryki układamy usta oraz kły.
- Przycinamy nori tak, by powstały włosy oraz szata Hrabiego i układamy je na toście. Gotowe!

Orzechowy potwór!
- Tosty opiekamy w tosterze lub na patelni. Po opieczeniu wycinamy usta potwora (można je też wyciąć przed opieczeniem).
- W usta potwora wkładamy pestki słonecznika tak, by stworzyły zęby.
- Tost smarujemy masłem orzechowym. Banana kroimy w plastry i układamy po dwa na toście. Na kawałki banana kładziemy po jednej borówce na plaster. Gotowe!

Pajęczaki!
- Bułkę paryską kroimy pod kątem i opiekamy każdą kromkę.
- Opieczone kromki smarujemy twarożkiem. Szczypiorek kroimy drobno i posypujemy nim twarożek.
- Oliwki układamy na twarożku, najpierw całą oliwkę, następnie pół kolejnej. Tak powstał tułów i głowa pająka. Kolejną oliwkę kroimy na pół, a połówki kroimy w paski. Paski układamy przy tułowiu pająka tworząc nogi. Czynność powtarzamy na pozostałych kromkach bułki. Gotowe!

Jak widać halloweenowe tosty są strrrasznie proste w przygotowaniu i możecie je robić razem ze swoimi dziećmi 🙂 Takie tosty to świetny pomysł na ciekawe śniadanie, któremu nie oprze się żaden niejadek. Spróbujcie sami! 😉