Pogoda ostatnio znowu sprzyja grillowaniu, więc postanowiłam to wykorzystać 😉 Z racji tego, że bardzo lubię orientalne smaki tym razem postawiłam na grill po azjatycku. Dziś mam dla Was przepis na mega soczystą i aromatyczną grillowaną łatę wołową. Jako dodatek oprócz zwykłych, grillowanych warzyw proponuję Wam też marchewkowo-ogórkową surówkę. Dzięki nucie orientalnych przypraw świetnie dopełnia naszą wołowinę. Całość robi się bardzo szybko i stanowi świetną alternatywę dla klasycznego mięsa na grilla. Sprawdźcie koniecznie! 😉
Składniki:
- 1 kg łaty wołowej (flank steak)
- wybrane warzywa na grilla (u mnie 3 rodzaje papryki i cukinia)
Marynata
- 125 ml jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 2 łyżki sosu chilli czosnkowego
Surówka
- 1 duży ogórek
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 1/2 łyżki cukru
- szczypta soli (do smaku)
- płatki chilli (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie wkładamy do niej mięso i dokładnie pokrywamy je marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Przygotowujemy surówkę. Ogórka kroimy w cienkie plastry lub używamy temperówki do warzyw. Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładamy do miseczki i łączymy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do lodówki do momentu podania.
- Rozpalamy grill. Gdy węgiel się spopieli układamy z niego równą warstwę. Na kratce ustawionej nisko nad węglem kładziemy nasze mięso. Opiekamy je na jednej stronie przez 1-2 minuty, następnie przekręcamy. Czynność powtarzamy przez ok. 15 minut lub do osiągnięcia ulubionego stopnia wysmażenia. Po tym czasie odstawiamy mięso na ok. 10 minut by odpoczęło. W międzyczasie grillujemy pozostałe warzywa. Następnie mięso kroimy w plastry i serwujemy z resztą dodatków. Gotowe!