Marokański kurczak w pomarańczach
Obiady Przepisy

Marokański kurczak w pomarańczach z czerwoną cebulą i oliwkami

Pogoda w tej chwili jaka jest każdy widzi. Warto więc wprowadzić do naszej kuchni trochę słońca 😉 Dziś mam dla Was przepis na pysznego, marokańskiego kurczaka w pomarańczach z dodatkiem oliwek i czerwonej cebuli. Proste i szybkie danie, które każdemu zaimponuje swoim połączeniem smaków – aromatycznej oliwki i słodkiej pomarańczy. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (ok. 500g)
  • 2 duże pomarańcze
  • 2 małe czerwone cebule
  • 50 g zielonych oliwek
  • 3 łyżki mąki
  • ¼ szklanki wody
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół tworząc kotlety. Doprawiamy je z obu stron solą i pieprzem, następnie obtaczamy kotlety w mące. Kurczaka smażymy na odrobinie oliwy po kilka minut na stronę do uzyskania złotego koloru. Odkładamy na talerz.
  • Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w ćwiartki. Gdy lekko się skarmelizuje dodajemy oliwki przekrojone wpół. Smażymy razem 2-3 minuty na średnim ogniu, następnie ściągamy z patelni. Układamy na niej plastry z połowy pomarańczy i podsmażamy je do zrumienienia.
  • Dodajemy sok z 1,5 pomarańczy, wodę i wcześniej przygotowane oliwki z cebulą. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, dorzucamy kurczaka i wszystko gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi