Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół tworząc kotlety. Doprawiamy je z obu stron solą i pieprzem, następnie obtaczamy kotlety w mące. Kurczaka smażymy na odrobinie oliwy po kilka minut na stronę do uzyskania złotego koloru. Odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w ćwiartki. Gdy lekko się skarmelizuje dodajemy oliwki przekrojone wpół. Smażymy razem 2-3 minuty na średnim ogniu, następnie ściągamy z patelni. Układamy na niej plastry z połowy pomarańczy i podsmażamy je do zrumienienia.
Dodajemy sok z 1,5 pomarańczy, wodę i wcześniej przygotowane oliwki z cebulą. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, dorzucamy kurczaka i wszystko gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem. Gotowe!