Kiedy planujemy imprezę nie zawsze mamy czas i ochotę, by przygotowywać wyszukane przysmaki dla gości. Z racji zbliżających się Andrzejek mam dla Was kolejną porcję przepisów na imprezowe przekąski, które możecie zrobić szybko, prosto i przede wszystkim smacznie 😉

Ogórkowe roladki
- duży ogórek
- papryka czerwona, żółta i zielona
- marchewka
- serek typu cream cheese
- koperek
- Za pomocą obieraczki do warzyw tniemy umytego ogórka wzdłuż tworząc paski. Delikatnie osuszamy ogórka ręcznikiem papierowym, następnie smarujemy go serkiem.
- Umytą i obraną marchewkę kroimy w paski o długości niewiele większej niż szerokość naszych ogórkowych pasków. Tak samo postępujemy z papryką.
- Na ogórku układamy po 2 kawałki każdego z warzyw oraz kawałek koperku. Następnie zawijamy wszystko w roladkę. Kontynuujemy do wykończenia składników. Gotowe!
Bułeczki a’la pizza
- opakowanie ciasta na pizzę
- 250g salami lub szynki
- 150g sera (u mnie mozzarella)
- papryka (opcjonalnie)
- Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 200°C. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce (w przypadku mozzarelli możemy użyć wcześniej startej lub po prostu kroimy ją w kostkę).
- Schłodzone ciasto kroimy na 16 kwadratów. Na każdym kwadracie układamy po trochu wędliny, sera i papryki. Następnie zamykamy wszystko tworząc z ciasta kulkę.
- W małej tortownicy wysmarowanej masłem układamy kulki naszego ciasta. Foremkę wkładamy do piekarnika na ok 20 minut lub do momentu lekkiego wyrośnięcia i zarumienienia ciasta. Gotowe bułeczki możemy posmarować odrobina rozpuszczonego masła wymieszaną z drobno posiekaną natką pietruszki. Gotowe!

Szpinak w cieście francuskim
- 450g mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 50ml śmietanki 18%
- 1 jajko
- Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 220°C. Szpinak wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Gdy się rozmrozi dorzucamy nasze przyprawy i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany.
- Szpinak podsmażamy chwilę, następnie dodajemy naszą śmietankę dokładnie wszystko mieszając. Gdy szpinak odparuje zdecydowaną większość wody i śmietanki przekładamy go na talerz by przestygł.
- Przestudzony szpinak wykładamy na płat ciasta francuskiego i rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni zostawiając ok. pół centymetra miejsca na najdłuższym brzegu. Ten brzeg smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka. Pozwoli to skleić nasze ciasto.
- Ciasto zwijamy tworząc długą roladę tak, by łączenie było na dole. Następnie przy użyciu nitki dzielimy ciasto na części (najlepiej jest podkładać nitkę pod ciasto i przecinać je tworząc supełki, wielkość zależy od Was). Gotowe porcje układamy na blasze łączeniem do dołu i smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 10-15 minut lub do momentu, w którym ciasto nabierze złotego koloru. Gotowe!
Imprezowe przekąski nie muszą być czasochłonne i trudne. Przecież nikt nie ma czasu na stanie w kuchni 😉 Tymi propozycjami zrobicie furorę na imprezie bez konieczności spędzenia nad nimi kilku godzin. Spróbujcie sami! 😉