imprezowe przekąski
Przekąski Przepisy

Imprezowe przekąski – część 2

Kiedy planujemy imprezę nie zawsze mamy czas i ochotę, by przygotowywać wyszukane przysmaki dla gości. Z racji zbliżających się Andrzejek mam dla Was kolejną porcję przepisów na imprezowe przekąski, które możecie zrobić szybko, prosto i przede wszystkim smacznie 😉

imprezowe przekąski

Ogórkowe roladki

  • duży ogórek
  • papryka czerwona, żółta i zielona
  • marchewka
  • serek typu cream cheese
  • koperek
  1. Za pomocą obieraczki do warzyw tniemy umytego ogórka wzdłuż tworząc paski. Delikatnie osuszamy ogórka ręcznikiem papierowym, następnie smarujemy go serkiem.
  2. Umytą i obraną marchewkę kroimy w paski o długości niewiele większej niż szerokość naszych ogórkowych pasków. Tak samo postępujemy z papryką.
  3. Na ogórku układamy po 2 kawałki każdego z warzyw oraz kawałek koperku. Następnie zawijamy wszystko w roladkę. Kontynuujemy do wykończenia składników. Gotowe!

Bułeczki a’la pizza

  • opakowanie ciasta na pizzę
  • 250g salami lub szynki
  • 150g sera (u mnie mozzarella)
  • papryka (opcjonalnie)
  1. Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 200°C. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce (w przypadku mozzarelli możemy użyć wcześniej startej lub po prostu kroimy ją w kostkę).
  2. Schłodzone ciasto kroimy na 16 kwadratów. Na każdym kwadracie układamy po trochu wędliny, sera i papryki. Następnie zamykamy wszystko tworząc z ciasta kulkę.
  3. W małej tortownicy wysmarowanej masłem układamy kulki naszego ciasta. Foremkę wkładamy do piekarnika na ok 20 minut lub do momentu lekkiego wyrośnięcia i zarumienienia ciasta. Gotowe bułeczki możemy posmarować odrobina rozpuszczonego masła wymieszaną z drobno posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
imprezowe przekąski

Szpinak w cieście francuskim

  • 450g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 50ml śmietanki 18%
  • 1 jajko
  1. Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 220°C. Szpinak wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Gdy się rozmrozi dorzucamy nasze przyprawy i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany.
  2. Szpinak podsmażamy chwilę, następnie dodajemy naszą śmietankę dokładnie wszystko mieszając. Gdy szpinak odparuje zdecydowaną większość wody i śmietanki przekładamy go na talerz by przestygł.
  3. Przestudzony szpinak wykładamy na płat ciasta francuskiego i rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni zostawiając ok. pół centymetra miejsca na najdłuższym brzegu. Ten brzeg smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka. Pozwoli to skleić nasze ciasto.
  4. Ciasto zwijamy tworząc długą roladę tak, by łączenie było na dole. Następnie przy użyciu nitki dzielimy ciasto na części (najlepiej jest podkładać nitkę pod ciasto i przecinać je tworząc supełki, wielkość zależy od Was).  Gotowe porcje układamy na blasze łączeniem do dołu i smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 10-15 minut lub do momentu, w którym ciasto nabierze złotego koloru. Gotowe!

Imprezowe przekąski nie muszą być czasochłonne i trudne. Przecież nikt nie ma czasu na stanie w kuchni 😉 Tymi propozycjami zrobicie furorę na imprezie bez konieczności spędzenia nad nimi kilku godzin. Spróbujcie sami! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *