pierogi z kapustą i grzybami
Boże Narodzenie Obiady Święta

Pierogi z kapustą i grzybami

Święta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem! To już ostatni dzwonek żeby zacząć prace nad naszym świątecznym menu. Dziś mam dla Was przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Chyba każdy zgodzi się ze mną, że to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Prosty, aromatyczny farsz, delikatne ciasto – to sekret udanych pierogów.

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 120 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy przynajmniej na 2 godziny by wchłonęły wodę. Po tym czasie grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody) i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę i kapustę siekamy, następnie podsmażamy cebulę na odrobinie oleju by się zeszkliła. Dodajemy kapustę i grzyby i chwilę podsmażamy. Następnie dolewamy wodę z grzybów oraz przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę.
  • W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyrabiamy je lekko, rozwałkowujemy dość cienko i za pomocą kieliszka lub szklanki wycinamy kółka. Na każdym kółku ciasta kładziemy łyżkę farszu i zlepiamy nasze pierogi. Gotowe pierogi gotujemy kilka minut w osolonej, wrzącej wodzie. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi