Chyba zgodzicie się ze mną, że nic nie przebije zapachu świeżego chleba. Wbrew pozorom zrobienie go w domu nie jest takie trudne. Dziś pokażę Wam jak w prosty i szybki sposób zrobić chleb z mąki owsianej. Jest pyszny, zdrowy i przede wszystkim bez glutenu, co dla niektórych z Was jest bardzo ważne. Chleb z mąki owsianej świetnie sprawdzi się jako dodatek do pysznego śniadania lub jako przekąska, np. z odrobiną masła czy dżemu. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉
Składniki:
- 250 g mąki owsianej
- 40 g mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka płatków owsianych (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Do miski wrzucamy jajka, miód mleko oraz sól i wszystko razem miksujemy do połączenia składników. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oraz mielone siemię lniane. Jeśli nie mamy mąki owsianej, możemy po prostu zmielić płatki owsiane na drobny proszek.
- Miksując na wolnych obrotach stopniowo dodajemy suche składniki do masy jajecznej. Mieszamy do połączenia składników od czasu do czasu zeskrobując masę z boków i dna miski. Pomoże to dokładnie wszystko połączyć. Gotową masę odstawiamy na przynajmniej 10 minut, będzie dość rzadka.
- Po 10 minutach masa powinna widocznie zgęstnieć. Przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym etapie nasz chleb możemy posypać z wierzchu płatkami owsianymi (opcjonalnie). Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut lub do momentu, w którym patyczek wbity w środek chleba wyjdzie suchy. Gotowe!