Do miski wrzucamy jajka, miód mleko oraz sól i wszystko razem miksujemy do połączenia składników. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oraz mielone siemię lniane. Jeśli nie mamy mąki owsianej, możemy po prostu zmielić płatki owsiane na drobny proszek.
Miksując na wolnych obrotach stopniowo dodajemy suche składniki do masy jajecznej. Mieszamy do połączenia składników od czasu do czasu zeskrobując masę z boków i dna miski. Pomoże to dokładnie wszystko połączyć. Gotową masę odstawiamy na przynajmniej 10 minut, będzie dość rzadka.
Po 10 minutach masa powinna widocznie zgęstnieć. Przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym etapie nasz chleb możemy posypać z wierzchu płatkami owsianymi (opcjonalnie). Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut lub do momentu, w którym patyczek wbity w środek chleba wyjdzie suchy. Gotowe!