Porady i recenzje

Zdrowe, odpowiedzialne odżywianie

Dieta jest jednym z najważniejszych czynników, wpływających na stan organizmu i jakość jego funkcjonowania. Tak jak samochód nie jest w stanie jeździć bez odpowiednich zapasów paliwa, a komputer wykonywać operacji bez zapewnienia dostawy prądu, tak ludzkie ciało i umysł nie mogą działać na miarę swojego potencjału, jeśli nie otrzymają odpowiedniej dawki energii, witamin i mikroelementów. Obecny rynek oferuje konsumentom tysiące produktów o zróżnicowanych właściwościach, jednak skomponowanie z nich pełnowartościowych posiłków jest bardzo pracochłonne i skomplikowane. W rezultacie, większość z nas wybiera rozwiązania proste, nieprzemyślane i niezdrowe, a więc bardziej je, niż się odżywia. Można jednak ten problem łatwo rozwiązać.

Największym wrogiem prawidłowego żywienia jest…czas. Ludzie sięgają po junk food, bo twierdzą, że nie mogą dłużej czekać na przygotowanie i konsumowanie posiłku. Większość nie potrafi skomponować samodzielnie diety, bo nie może poświęcić dziesiątek wieczorów na zbieranie informacji na ten temat i poddawanie ich krytycznej analizie, nie wspominając o wdrażaniu ich w życie. Na szczęście, rynek nie znosi próżni. Na terenie większych aglomeracji powstają firmy, które usługi gastronomiczne wzbogacają o to, na co ich klienci zazwyczaj nie mają czasu – konsultacje dietetyczne, planowanie odpowiednio zbilansowanych posiłków, tworzenie z nich inspirujących i zróżnicowanych diet oraz przygotowywanie dań.

Żywią i wyręczają

Ogromną popularność zdobywa tzw. dieta pudełkowa. Idea, która stoi za tym konceptem, jest bardzo prosta. Na bazie informacji od klienta, dotyczących jego sposobu życia, wagi, preferencji, itd. zespół fachowców (dietetyków oraz kucharzy) wykonuje wszystko to, na co sam konsument nie ma czasu: tworzą zbilansowaną, dopasowaną do potrzeb dietę, kupują świeże i zdrowe produkty, a następnie przygotowują z nich niecodzienne posiłki. Ponieważ klient nie ma również czasu na wyjazdy do restauracji i stołowanie się na miejscu, komplet kilku posiłków na cały dzień zostaje mu dostarczony pod wskazany adres.

Dopasowanie do celu

Wszyscy doceniamy smak ulubionych potraw, ale rzadko oczekujemy od własnych posiłków czegoś więcej. Catering dietetyczny jest rodzajem świadomego żywienia, nastawionego na konkretny cel. Największą popularnością cieszą się oczywiście te zestawy posiłków, które są nastawione na wygodne odchudzanie. Ciekawe, oryginalne posiłki, dzięki idealnym proporcjom składników, dopasowanym do zapotrzebowania energetycznego organizmu są świetnym „paliwem” dla organizmu, a przy tym nie kojarzą się z wyrzeczeniami, eliminują potrzebę podjadania i zwiększają satysfakcję z…jedzenia. Osoby, które nie pragną się odchudzać, lub chcą do tego efektu dojść w bardziej wymagający sposób, mogą zdecydować się na inną drogą. Niektóre firmy, jak np. Masterdieta, oferują możliwość wyboru z większej liczby celów – poza dietą odchudzającą można wybrać np. wegetariańską, przeznaczoną dla sportowców, koktajlową (detoksykacyjną), dla osób z nietolerancją laktozy, modną dietę paleo czy drogę przeznaczoną dla osób zabieganych i dużo pracujących w ciągu dnia.

Moc różnorodności

Znane powiedzenie mówi, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Preferencje kulinarne Polaków są powszechnie znane i nie trzeba być dyplomowanym dietetykiem, aby dojść do wniosku, że ten sposób życia, oparty na wąskim zakresie tłustych i niezbyt zdrowych potraw, nie jest w stanie w dłuższej perspektywie zapewnić konsumentowi żadnych dodatkowych wartości. Catering pudełkowy pozwala nie tylko w pełni zaspokoić potrzeby organizmu i realizacji określonego celu, ale również, dzięki ciekawym połączeniom barw, aromatów, smaków i konsystencji posiłków, spowodować że jedzenie stanie się prawdziwą przyjemnością, fascynującą podróżą w świecie zróżnicowanych kultur i smaków. I to bez poświęcania czasu wolnego.Niezależnie od wyboru konkretnego wariantu, istnieje spora szansa, że będzie to najsmaczniejsza dieta, na jaką klient kiedykolwiek się zdecydował.

Jedzenie może być narzędziem zmiany

Zyskująca ostatnio na popularności tematyka rozwoju personalnego zdaje się ignorować temat odżywiania. To błąd. Niezależnie od tego, czy do swojego odbicia w lustrze mówimy: „schudnij”, czy „powalcz o wysportowaną sylwetkę” albo „wykrzesaj z siebie więcej energii i uśmiechu” – da się te i wiele innych celów osiągnąć szybciej i zoptymalizować efekty, pod warunkiem dostarczania do organizmu właściwych składników w precyzyjnie dobranych proporcjach. Albert Einstein powiedział, że szaleństwem jest wykonywać wciąż tę samą czynność, oczekując jednocześnie nowych rezultatów. Odnosząc to do życia, można zaryzykować stwierdzenie że dostarczanie odpowiednio dobranych przez profesjonalistów posiłków może wyzwolić maksimum potencjału naszych ciał i umysłów, a w rezultacie – stać się katalizatorem poważnych przemian.

Artykuł przygotowany przez firmę masterdieta.pl

Podziel się z innymi

Podobne wpisy