Obiady Przepisy

Łosoś imbirowo-bazyliowy

Ostatnia z odsłon walentynkowego menu przed Wami. Tym razem – łosoś imbirowo-bazyliowy! Niezwykle pyszna i aromatyczna potrawa, która dodatkowo jest niesamowicie prosta! Romantyczna kolacja gotowa w mniej niż pół godziny? Nie ma problemu! Ten przepis świetnie sprawdzi się jeżeli jesteście zabiegani i nie macie czasu na stanie w kuchni. Obiad robi się praktycznie sam! Zobaczcie jakie to proste 😉

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżeczki srirachy
  • 3 ząbki czosnku starte
  • 2 łyżki posiekanej bazylii

Sposób wykonania:

  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, a na środku umieszczamy naszego łososia. Folii musi wystarczyć na przykrycie ryby.
  • W małej miseczce mieszamy ze sobą ocet, sok z cytryny, miód, sos sojowy, imbir, srirachę, czosnek i bazylię. Tak powstałą marynatą dokładnie pokrywamy naszego łososia. Owijamy go szczelnie folią.
  • Łososia pieczemy ok. 15 minut, następnie odwijamy folię z góry i pieczemy kolejne 5 minut. Serwujemy od razu po upieczeniu. Gotowe!
Drukuj przepis