Porady i recenzje

5 sposobów na zdrowe i tanie gotowanie

Wbrew powszechnej opinii zdrowa dieta nie musi być droga i czasochłonna. Nie potrzebujesz wymyślnych składników, czy sprzętu, by wyczarować na swoim talerzu wartościowe posiłki. Wystarczy, że będziesz kupować lokalne produkty, uprawiać mini sałatę w doniczce i korzystać z promocji w supermarketach. Brzmi banalnie prosto? Pewnie dlatego, że właśnie tak jest 😉 Poniżej znajdziesz kilka porad, które pomogą Ci zaoszczędzić czas i pieniądze, nie tracąc jednocześnie wyjątkowego smaku potraw. Tanie gotowanie nigdy nie było prostsze!

1. Zastąp kwiaty sałatą

Jedz jak najwięcej tego, co możesz samodzielnie wyhodować. Pomidory, pietruszka, marchewka w przydomowym ogródku czy na balkonie, bez konserwantów i bez nawozów to najzdrowsze, co możesz podarować swojemu organizmowi. Jednak nawet bez balkonu i obszernego ogrodu, możesz uprawiać w domu warzywa i przyprawy. Tymianek, oregano, bazylię, miętę czy nawet sałatę w doniczce możesz trzymać w mieszkaniu przez cały rok. Żeby wytrzymały jak najdłużej postaw je w dobrze naświetlonym miejscu, ale nie bezpośrednio przy szybie.

2. Kupuj lokalnie

Mango z Tajlandii czy papaja z Malezji nie tylko nie należą do najtańszych, ale w trakcie transportu tracą wiele cennych witamin i minerałów. Żeby jeść zdrowo i nie wydawać na to fortuny, kupuj lokalne polskie produkty, najlepsze będą w tym przypadku sezonowe. Dzięki temu zawierają najwięcej ważnych dla twojego organizmu składników. Kilogram letnich pomidorów kupisz w promocjach w supermarketach za niewiele ponad dwa złote, podobnie kilogram brzoskwiń za 2,75 zł. To o połowę mniej niż kosztują normalnie. Za paprykę zapłacisz teraz 3,75 zł. Z takich ilości produktów możesz już zrobić zupę lub deser dla całej rodziny. Więcej sezonowych produktów w takich promocyjnych cenach oferuje teraz Biedronka (dużo różnych promocji właśnie na świeże warzywa i owoce).

3. Szukaj zdrowych zamienników

Czasem wystarczy kilka drobnych zmian w diecie, aby odżywiać się zdrowiej. Zamiast jeść dwa razy dziennie mięso, spróbuj dostarczać sobie białko w inny sposób. Schabowego zastąp kotletem z czerwonej fasoli. Będzie równie smaczny, zdrowy i tańszy. Puszkę fasoli kupisz za niecałe trzy złote w weekendowych promocjach w Biedronce. Zamiast zwykłego żółtego sera, który jest tłusty i podnosi poziom cholesterolu, kup kozi. Zawiera cenne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wieloma chorobami. Taki ser wcale nie musi kosztować fortuny. W promocji znajdziesz go nawet za 4,79 zł, czyli za tyle co klasyczny, żółty. Tę i wiele innych zniżek ma w ten weekend Kaufland. Gazetka z promocjami jest już dostępna na stronie marketu.

4. Korzystaj z ekspresowych przepisów

Na samą myśl o godzinach spędzonych na gotowaniu automatycznie sięgasz po chipsy, czy mrożoną pizzę w markecie? Żeby tego uniknąć wybieraj zdrowe przepisy, z którymi przygotujesz ekspresowy i tani posiłek. Na przykład supermodny teraz Budda Bowl. Brzmi skomplikowanie, ale idea jest prosta: wrzucasz do niego wszystko co masz pod ręką, pod warunkiem, że jest świeże. Warzywa, ryż lub kaszę, ciecierzycę, soczewicę, trochę oliwy. Tak, żeby znalazły się w nim składniki ze wszystkich grup pokarmowych, czyli białko, tłuszcze oraz węglowodany. 10 minut i gotowe. Idealny letni bowl może zawierać pomidory, kukurydzę, sałatę, nasiona słonecznika, ser mozzarella. Zapłacisz za niego mniej niż 5 zł z promocjami, które ma akurat Lidl. Najnowsza oferta na ten tydzień zawiera też dużo zniżek na zdrowe sezonowe owoce.

5. Przygotowuj od zera

Nie musisz rezygnować z pizzy, burgerów, czy słodkich jogurtów żeby jeść zdrowo. Zamiast kupować gotowe, przygotuj je w domu od zera. Zamiast truskawkowego jogurtu kup naturalny i zmiksuj go ze świeżymi owocami. Pizzę zrób z duszonymi warzywami. Napój izotoniczny ze sklepu, który pomoże Ci uzupełnić elektrolity w upalne letnie dni, ma niestety dużo cukru. Zrób go samodzielnie w domu dodając do wody sok ze świeżo wyciśniętej cytryny lub pomarańczy i odrobinę miodu.

Podziel się z innymi

Podobne wpisy