salsa
Porady i recenzje

Salsa jako dodatek do obiadu

Salsa to popularny, meksykański sos z warzyw, bardzo aromatyczny, o charakterystycznym, ostrym smaku. Niezastąpiony na imprezach, gdzie wykorzystuje się go jako pikantny dodatek do przeróżnych przekąsek, równie dobrze sprawdzi się w „domowych” warunkach, jako uzupełnienie tradycyjnego obiadu. Z czym smakuje najlepiej?

Dania meksykańskie

Najbardziej oczywistym wyborem są rzecz jasna dania kuchni meksykańskiej. Salsa to składnik potraw takich jak burrito czy taco, które łatwo przygotować, nawet gdy nie ma się zbyt wielkiego doświadczenia kulinarnego. Meksykańskie smakołyki występują w tak wielu wersjach, że bez problemu można znaleźć coś idealnego dla siebie – mamy dania na bazie mięsa, ryby albo owoców morza, a wśród dodatków pojawia się między innymi fasola, kukurydza, awokado, cebula, pomidory, papryka i mnóstwo aromatycznych przypraw.

Sos salsa jest kropką nad „i” – dodajemy go wedle uznania, tak by wyeksponować smak wszystkich składników meksykańskiego dania. Salsę można zrobić samodzielnie, miksując pomidory, paprykę, czosnek, cebulę, oliwę z oliwek oraz świeże zioła, ale równie smaczne są sosy gotowe, do kupienia na przykład w eterno.pl.

Zupa w nowej odsłonie

Składniki salsy świetnie łączą się z wieloma warzywami, co warto wykorzystać w tradycyjnej, polskiej kuchni. Klasyczna zupa już się przejadła? Żaden problem, wystarczy ożywić ją niewielką ilością pikantnego sosu – salsa pasuje nie tylko do pomidorowej, ale też do kapuśniaku, zupy fasolowej, kremu z dyni, jarzynówki czy ogórkowej.

Jest też sos nazywany salsa verde, czyli salsa zielona, w różnych wersjach smakowych – swój oryginalny przepis na ten dodatek mają między innymi Włosi, Hiszpanie i Portugalczycy, ale najczęściej jest to sos na bazie zielonej papryczki albo zielonych pomidorów z dodatkiem czosnku i ziół. Ten typ salsy świetnie komponuje się z zupami z delikatniejszych warzyw jak por, bób albo brokuły, pasuje też do zup rybnych oraz treściwych zup z dodatkiem mięsa.

Zamiast ketchupu

Salsa z powodzeniem może zastąpić ketchup oraz tradycyjne sosy pomidorowe. Zamiana ta sprawdza się zwłaszcza w przypadku frytek i innych dań z ziemniaków – salsa nadaje im wyrazistszy smak. Odnajdzie się również jako pomidorowy dodatek do makaronu, ryżu oraz kaszy.

Salsa jest genialna jako baza do pizzy i zapiekanek. Wystarczy salsą paprykową posmarować ciasto, ułożyć ser i dodatki i nie ma lepszej pizzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *