Uwielbiam połączenie mozzarelli i pomidorów, mogłabym je jeść i jeść! Dlaczego też ostatnio postanowiłam nieco odpicować zwykłą jajecznicę i tchnąć w nią odrobinę włoskiego ducha. Tak powstała jajecznica a’la Italia, czyli po prostu moja mała wariacja na temat jajek i tradycyjnych, wręcz ikonicznych, włoskich smaków. Sprawdźcie sami co z tego wyszło 😉
Składniki:
- 2 jajka
- pół małej cebulki
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka plastrów szynki
- 25 g mozzarelli
- kilka liści świeżej bazylii
- sól pieprz
- masło
Sposób wykonania:
- Szynkę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy i smażymy razem na odrobinie masła, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i całość smażymy jeszcze ok 2-3 minut.
- Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę przed końcem smażenia dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę oraz posiekane liście bazylii. Gotowe!