Przepisy Śniadania

Jajecznica a’la Italia

Uwielbiam połączenie mozzarelli i pomidorów, mogłabym je jeść i jeść! Dlaczego też ostatnio postanowiłam nieco odpicować zwykłą jajecznicę i tchnąć w nią odrobinę włoskiego ducha. Tak powstała jajecznica a’la Italia, czyli po prostu moja mała wariacja na temat jajek i tradycyjnych, wręcz ikonicznych, włoskich smaków. Sprawdźcie sami co z tego wyszło 😉

Składniki:

  • 2 jajka
  • pół małej cebulki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka plastrów szynki
  • 25 g mozzarelli
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sól pieprz
  • masło

Sposób wykonania:

  • Szynkę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy i smażymy razem na odrobinie masła, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i całość smażymy jeszcze ok 2-3 minut.
  • Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę przed końcem smażenia dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę oraz posiekane liście bazylii. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi