Pozostajemy w klimacie Halloween! Było śniadanie, teraz czas na danie główne 😉 Dziś proponuję Wam przepis na upiorną pieczeń… Łapę truposza! Jest to pieczeń w kształcie dłoni, która dzięki połączeniu rozpuszczonego sera i odrobiny sosu barbecue zyskuje efekt spalonej skóry. Dodatkowo por wygląda jak wystająca kość! To wszystko nadaje naszej potrawie jeszcze bardziej makabryczny wygląd – w sam raz na Halloween 😉 W dodatku jest strrrasznie prosta. Sprawdźcie sami!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 25 g tartego sera żółtego
- 1 por (biała część)
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- ½ łyżeczki papryki mielonej ostrej
- ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- sól, pieprz
- 3 łyżki sosu barbecue
Sposób wykonania:
- Obraną i umytą marchewkę oraz paprykę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa przekładamy na sitko wyłożone gazą i delikatnie solimy. Odstawiamy na ok. 15 minut.
- Pół cebuli kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy mięso, przyprawy i cebulę. Marchewkę i paprykę odciskamy z nadmiaru wody i dorzucamy do mięsa. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
- Na blasze wyłożonej papierem układamy naszego pora. Oblepiamy go mięsem tworząc kształt dłoni pozostawiając czysty kawałek pora na końcu. Łapę smarujemy 2 łyżkami sosu bbq. Z pozostałej cebuli wycinamy kawałki, które utworzą paznokcie, nie muszą być ładne i dokładne – to w końcu łapa truposza 😉
- Łapę pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut. Po tym czasie mięso posypujemy serem i pieczemy kolejne 15 minut. Gotową pieczeń wyciągamy z piekarnika i smarujemy pozostałym sosem. Podajemy na purée ziemniaczanym. Gotowe!