Porady i recenzje

Własna restauracja? Jakie menu wybrać?

Menu restauracji powinno być idealnie dopasowane do specyfiki miejsca i grupy docelowej. Gdy nastawiamy się, że naszymi gośćmi mają być głównie rodziny z dziećmi, należy zaplanować zupełnie inne potrawy i przekąski niż wtedy, gdy celujemy w organizację biznesowych lunchów czy wytwornych kolacji dla najbardziej wymagających Klientów. Na co zwrócić uwagę układając menu?

Jakie dania powinny znaleźć się w menu restauracji?

Menu restauracji powinno być dopasowane do gustów smakowych różnych Klientów, aby każdy z gości mógł dobrać idealne potrawy dla siebie. Nie oznacza to jednak, że do karty dań powinno trafić wiele różnych potraw, które w ogóle do siebie nie pasują. Wiele restauracji obecnie stawia na specjalizację i podanej np. głównie dania z drobiu, ryb i owoców morza, dziczyzny czy wołowiny. Często specjalnością staje się także kuchnia staropolska, włoska, grecka, francuska, chińska czy śródziemnomorska.

Gdy nasza restauracja nie ma ściśle określonej specjalności, również nie warto przesadzać z różnorodnością dań w menu. Zbyt duża liczba potraw może bowiem świadczyć, że dania nie są przygotowywane na bieżąco, a goście cenią raczej świeże potrawy, a nie mrożone przysmaki, które przed podaniem są jedynie odgrzewane. W przypadku zbyt dużej ilości dań trudno, aby kucharz gotował ze świeżych, nieprzetworzonych składników – goście doskonale zdają sobie wtedy sprawę z tego, że mogą być używane np. gotowe półprodukty.

Eleganckie restauracje zwykle serwują wyszukane przystawki i starają się wybrać wykwintną potrawę lub potrawy, które staną się ich znakiem rozpoznawczym. W taniej knajpce lepiej sprawdzą się popularne sosy z makaronem czy różne gatunki pizzy niż np. rosół z bażanta. W kawiarni rozbudowana i podkreślona powinna zostać część z ciastami i innymi deserami oraz ciepłymi napojami, a w barze sałatkowym warto wyróżnić w karcie sałatki.

Jaki układ menu?

W eleganckich restauracjach karta dań powinna być ułożona według tradycyjnych zasad. Dania należy tutaj podzielić na:

  • zimne przekąski,
  • ciepłe przekąski,
  • pozycja „Szef kuchni poleca”,
  • zupy,
  • dania główne (w kolejności: dania rybne, dania z mięsa czerwonego, dania z drobiu, dania z dziczyzny, dania jarskie),
  • dodatki do dań głównych (frytki, ziemniaki, róż, kasze, surówki itp.),
  • desery.

W każdej z grup można umieścić około 3-8 pozycji (większa ilość może świadczyć, że dania nie są przygotowywane na bieżąco). Warto pamiętać, aby dania główne różniły się kalorycznością i składem (dania na bazie mięsa czerwonego, drobiu, ryb). Jedna lżejsza i jedna wegetariańska potrawa sprawi, że goście o różnych upodobaniach kulinarnych będą mogli dobrać coś dla siebie. Do menu eleganckiej restauracji warto dołączyć kartę win.

Porcje są uzależnione od charakteru lokalu. W średniej klasy restauracjach podaje się około 120-150 gram mięsa i 100-200 gram dodatku skrobiowego oraz warzywnego. Porcja zupy to 250 ml. W tańszych barach porcje są większe, a w drogich i wykwintnych restauracjach mniejsze.

Artykuł przygotowany przy współpracy z portalem faktoriawinalacarte.pl

Podziel się z innymi