Porady i recenzje

Superfoods

Czym jest superfoods i jakie znaczenie ma w codziennej diecie?

Superfoods to prawdziwi superbohaterowie wśród produktów spożywczych. Nazwa ta została po raz pierwszy użyta w roku 1998 na łamach czasopisma „Nature Nutrition”. Od tego czasu świeci ona triumfy, a do produktów o szczególnych właściwościach należy coraz więcej warzyw, owoców etc.

Czym jest superfoods?

Do tego grona zalicza się jarmuż, komosę ryżową, algi, jagody goji, ale także swojski czosnek czy jabłka. Super żywność to najogólniej mówiąc produkty spożywcze, które na tle innych wyróżniają się wysoką zawartością cennych substancji, na przykład takich jak antyoksydanty, różnego typu witaminy, czy minerały. Nie zawsze są to produkty egzotyczne i słabo dostępne na polskim rynku. Lista tego pożywienia jest naprawdę rozbudowana. W skrócie można uznać superfoods za pewnego rodzaju dopalacze, które zawierają skoncentrowaną dawkę niezbędnych składników, a dzięki temu już nawet ich mniejsza ilość jest w stanie uzupełnić wiele niedoborów. Co więcej, nie ma jednej listy, na której znajdą się wszystkie te produkty, ponieważ każdy naukowiec tworzy ją pod nieco innym kątem.

Jakie właściwości ma super jedzenie?

Odpowiedź na pytanie o właściwości zdrowotne super jedzenia wcale nie jest prosta. Wynika to z prostego faktu – jego lista jest bardzo rozbudowana, a każdy produkt może mieć przecież nieco inne działanie. Na przykład zielone koktajle, przygotowane z rukwi wodnej, szpinaku, cykorii, czy jarmużu posiadają bardzo duże ilości witamin i minerałów, nic więc dziwnego, że okupują one sam szczyt list. Czosnek i warzywa cebulowe posiadają właściwości antybakteryjne. Są źródłem flawonoidów, które pomagają w wytwarzaniu glutationu, czyli substancji odpowiedzialnej za usunięcie z organizmu szkodliwych dla niego toksyn. Produkty uznane za superfoods z pewnością mają wiele składników odżywczych, antyoksydantów, aminokwasów i enzymów. Co bardzo ważne w odniesieniu do pożywienia, produkty uznane za super żywność są pochodzenia naturalnego, a ich przetworzenie nastąpiło w bardzo małym stopniu. Produkty te zapobiegają pojawieniu się wielu chorób, w tym również tych uznanych za cywilizacyjne, na przykład chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy oraz nowotworów. Zwłaszcza, jeżeli taka zdrowa dieta zostanie połączona z regularną aktywnością fizyczną. Aby produkt mógł znaleźć się na liście, musi posiadać cechy udowodnione naukowo.

Podawanie

Superfoods zdecydowanie najlepiej jest jeść na surowo, bez obróbki cieplnej. Co bardzo ważne, produkty te nadają się do przygotowania wielu, nieraz bardzo urozmaiconych posiłków. Szczególnie zadowoleni powinni być wegetarianie i weganie. Do tego grona zalicza się także liczne przyprawy, na przykład pieprz, ziele angielskie, czy oregano. Tak więc stosowanie tego rodzaju produktów jest bardzo łatwe.

Produkty obecnie reklamowane jako superfoods są znane już od dawna, a o ich wartościach zdrowotnych wiedziała także medycyna ludowa. Z pewnością warto korzystać z ich dobrodziejstwa, tym bardziej, że wiele spośród nich to składniki występujące w codziennych posiłkach.

Spiropharm – sklep z preparatami ze spiruliny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *