Obiady Przepisy

Stir-fry z kurczakiem, tofu i brokułami

Stir-fry to jedne z najprostszych dań charakterystycznych dla kuchni dalekowschodniej. Technika ta polega na krótkim, ale intensywnym smażeniu potraw przy jednoczesnym częstym mieszaniu. Jako fanka kuchni azjatyckiej nie mogłam sobie odmówić wypróbowania przepisu, którym właśnie się z Wami dzielę 🙂 Jest to prosty stir-fry z brokułami, mięsem z udek kurczaka i tofu. Niesamowicie smaczne danie, które robi się dosłownie w kilka chwil. Spróbujcie koniecznie! 😉

Stir-fry z kurczakiem, tofu i brokułami

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 2

Składniki

  • 300g mięsa z udek kurczaka
  • 200g różyczek brokułów
  • 180g tofu
  • 1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki sosu Sriracha
  • 6 łyżek wody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy w kostkę, umieszczamy w misce i posypujemy 1 łyżką mąki, imbirem oraz czosnkiem. Dokładnie mieszamy aż każdy kawałek mięsa pokryje się mąką i przyprawami. Smażymy na większym ogniu na odrobinie oleju kilka minut do momentu lekkiego zbrązowienia mięsa. Po tym czasie przekładamy je do miseczki i na tej samej patelni smażymy pokrojone w kostkę tofu, również kilka minut do momentu lekkiego zbrązowienia.
  2. W głębokiej patelni umieszczamy nasze brokuły, dodajemy do nich 2 łyżki wody i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy brokuły przez kilka minut aż delikatnie zmiękną. Po tym czasie dodajemy do nich tofu oraz kurczaka i chwilę razem podgrzewamy.
  3. Przygotowujemy sos. W miseczce łączymy ze sobą sos sojowy, 4 łyżki wody, cukier oraz sos Sriracha i 1 łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstały sos wlewamy do patelni i gotujemy kilka minut do jego zgęstnienia. Nasz stir-fry najlepiej podawać z ryżem lub makaronem (sojowym lub ryżowym). Gotowe!
http://mostekwkuchni.pl/stir-fry-kurczakiem-tofu-brokulami/

Podziel się z innymi

Podobne wpisy

  • wstyd się przyznać ale nawet o czymś takim nie słyszałem a można brokuły czymś zastąpić?

    • można poszaleć, opcji jest wiele 🙂 Chociażby papryka świetnie tu pasuje albo por 🙂

    • kalafior wrzuć 🙂

      • brzydkie będzie takie żółte całkiem coś zielonego lepiej

  • Przepis spoko, tylko ja akurat do stir-fry bym się pokusiła o zostawienie surowego brokuła. Bym go pokroiła w drobniutkie różyczki i usmażyła jak wujek Vong przykazał 😉 Denerwuje mnie potem jak ten brokuł jest taki rozlazły 😛

    • On tam jest tylko chwilkę, także na koniec jeszcze pochrupie 🙂

  • Pingback: Stir-fry z kurczakiem, tofu i brokułami | FlyB Kulinaria()