Porady i recenzje

Planowanie posiłków, czyli oszczędność czasu i pieniędzy

Planowanie posiłków wydaje się stworzone dla osób, które mają dużo wolnego czasu. Niewątpliwie takie rozwiązanie pozwala na przygotowanie zdrowych potraw, rezygnację z częstego jedzenia na mieście czy sięgania po szybkie przekąski.

Wbrew pozorom planowanie posiłków jest jednak dla każdego – zarówno dla rodzin bardzo zabieganych, jak i dla tych, które mają nieco więcej wolnego czasu. Podstawą jest dobra organizacja, która pozwala nie tylko jeść zdrowo, ale także żyć zero waste, a przy okazji jeszcze zaoszczędzić.

Bez marnowania jedzenia

Niemal w każdym domu notorycznie wyrzuca się jedzenie – zwiędła kapusta czy sałata, zgniłe warzywa, przeterminowane jogurty czy dziwnie pachnące mleko wciąż lądują w koszu na śmieci. Wydaje się, że to niewielka różnica, gdy jedna dodatkowa rzecz zostanie wyrzucona. Tymczasem jest zupełnie inaczej. W ten sposób regularnie wyrzucane są bowiem pieniądze, nie wspominając już o konsekwencjach dla środowiska. Planowanie jedzenia pozwala wyeliminować ten problem i zacząć żyć zgodnie z ideą zero waste.

Szybsze i prostsze zakupy

Planowanie posiłków sprawia, że zakupy stają się o wiele szybsze i prostsze. Nie trzeba już chodzić po całym supermarkecie, próbując sobie przypomnieć, co może się przydać w danym tygodniu i w konsekwencji wychodząc ze zbyt dużą ilością wypchanych siatek. Zamiast tego wystarczy zastanowić się przed wyjściem, jakie posiłki chce się ugotować, sprawdzić, co znajduje się w domu i stworzyć listę brakujących składników. W ten sposób zakupy stają się prostsze, a w domu nie zalega żadne zbędne jedzenie.

Lepsza organizacja – więcej czasu

Planowanie posiłków ma wiele zalet. Przede wszystkim warto wspomnieć, że umiejętność organizacji na tej płaszczyźnie przełoży się na lepszą organizację także w innych kwestiach. W ten sposób można też zaoszczędzić dużo czasu dzięki unikaniu niepotrzebnych wypraw do sklepu po brakujący składnik czy wymyślania na szybko obiadu. Planowanie sprawia, że dokładnie wie się, co danego dnia trzeba ugotować, a nawet pozwala na gotowanie na kilka dni naprzód.

Oszczędność pieniędzy

Nie można zapomnieć także o kolejnym ważnym aspekcie, jakim jest oszczędność pieniędzy. Związane jest to przede wszystkim ze wspomnianym już zero waste, a więc brakiem marnowania jedzenia, a tym samym i brakiem marnowania pieniędzy. Planowanie posiłków to jednak także sposób na znaczne zredukowanie, a może i nawet całkowite wyeliminowanie jedzenia na mieście czy kupowanie szybkich przekąsek. Zamiast tego zawsze przy sobie ma się pyszny, domowy posiłek. Jest tańszy i zazwyczaj także zdrowszy, a w dodatku smakuje lepiej niż jakakolwiek drożdżówka czy jedzenie typu fast food.

Artykuł przygotowany we współpracy z producentem planerów rodzinnych Familiowo.pl

Podziel się z innymi