Desery Przepisy

Ekspresowe pączki twarogowe

Zaskoczył Was tłusty czwartek, a w piekarniach po pączkach został tylko cukier puder? Nie martwcie się 😉 Mam dla Was super szybki i jak zawsze prosty przepis na pączki twarogowe. Oprócz tego, że są pyszne to jeszcze zdrowsze niż te tradycyjne pieczone w głębokim tłuszczu. Sprawdźcie sami jak ekspresowo się je robi! 😉

Ekspresowe pączki twarogowe

Składniki

  • 350g twarogu
  • 3 jajka
  • 80g mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki octu

Sposób przygotowania

  1. Twaróg wrzucamy do miski i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy jajka i dokładnie łączymy z twarogiem. Na tym etapie przerzucamy się na drewnianą łyżkę.
  2. Do masy dodajemy cukier i mąkę, mieszamy do połączenia składników. Sodę oraz ocet łączymy w oddzielnej miseczce. Kiedy mikstura przestanie się bardzo pienić dolewamy ją do masy twarogowej. Wyrabiamy ciasto przez chwilę dosypując odrobinę mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Masa powinna się lekko lepić.
  3. Formujemy nasze pączki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut lub do zarumienienia się pączków. Upieczone możemy posypać cukrem pudrem lub napełnić ulubioną konfiturą. Smacznego!
http://mostekwkuchni.pl/ekspresowe-paczki-twarogowe/

Podziel się z innymi

Podobne wpisy