Upały trwają w najlepsze. Warto sobie z nimi radzić za pomocą pysznych schłodzonych napoi, zwłaszcza tych domowej roboty 😉 Dziś mam dla Was przepis lemoniadę rabarbarową, a właściwie syrop, dzięki któremu ją zrobicie. Z dodatkiem lodu będzie idealnym napojem na te ciepłe dni. Całość jest oczywiście banalnie prosta do przygotowania i nie wymaga zbyt wiele pracy. Spróbujcie sami! 😉
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 2 cytryny
- 1½ łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1-1½ l ciepłej, przegotowanej wody
- 400 g cukru
Sposób wykonania:
- Umyty rabarbar kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Sparzone wrzątkiem cytryny kroimy w plastry i dorzucamy do rabarbaru.
- Kwasek cytrynowy rozpuszczamy w odrobinie wody i zalewamy nim zawartość garnka. Dodajemy resztę wody, tyle by całkowicie zakryć rabarbar. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).
- Po 3 dniach odcedzamy rabarbar i cytryny, a do powstałego soku dodajemy cukier. Gdy całkowicie się rozpuści nasz syrop jest gotowy. Wystarczy nalać odrobinę do szklanki, dodać lód i zalać wodą – gotowe! Pyszna lemoniada rabarbarowa 🙂