Porady i recenzje

Barwniki spożywcze – Kolorowe trendy w cukiernictwie

Jeszcze kilka lat temu torty zdobione były tym samym kremem, którym przekładany był biszkopt. Kolory również nie robiły dużego wrażenia, ponieważ można było wybierać między masą jasną, masą ciemną z dodatkiem kakao lub eksperymentować z barwieniem sokami, co jednak miało znaczny wpływ i na smak i na konsystencję. Obecnie mamy dostęp do fantastycznego rozwiązania, jakim są barwniki spożywcze, przy pomocy których wyczarować można niezwykłe kompozycje.

Torty dla dzieci

Zarówno w profesjonalnej cukierni, jak i w zaciszu domowej kuchni powstają torty dla maluchów na różne okazje, takie jak chrzest czy urodziny. Charakterystyczne obecnie jest zdobienie ich barwnymi masami cukrowymi oraz dekoracjami w postaci figurek, kwiatów, wstążek, kokard czy cyferek. Uzyskanie doskonałych efektów zapewni użycie barwników spożywczych marki Amus, które mają intensywne i żywe kolory, dzięki czemu odznaczają się dużą wydajnością, a co za tym idzie oszczędnością. Zestaw barwników spożywczych tej firmy zawiera 9 kolorów ( żółty, niebieski, czerwony, pomarańczowy, różowy, fioletowy, zielony, czarny, biały ). Jednak wymienione barwy to nie wszystko, ponieważ o wiele szersze możliwości daje mieszanie kolorów ze sobą, co pozwala poszerzyć paletę barw i tworzyć doskonałe dekoracje.

Barwniki spożywcze Amus

 

A gdyby tak użyć pędzla?

Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, a cukiernictwo to Twoja pasja, to barwniki spożywcze dadzą Ci szerokie pole do popisu. Mało znaną jeszcze metodą ozdabiania tortów jest ułożenie na wierzchu masy marcepanowej i pomalowanie jej. Takie torty zdobi się barwnymi kwiatami, na przykład makami lub różami, kolorowymi krajobrazami, stylowymi reliefami, a nawet postaciami z bajek. Wykorzystanie ich w ten sposób zależy tylko od wyobraźni i umiejętności cukiernika.

Tęczowe wnętrze

Nie można pominąć wyjątkowo popularnego komponowania tortów, złożonych z kolorowych biszkoptów, ułożonych tak, aby po przekrojeniu zobaczyć niezwykle piękny, tęczowy środek. Metoda wykorzystywana jest w tortach na różne okazje, niezależnie od wieku. Wymaga nieco więcej pracy, niż tort o jednokolorowym wnętrzu, ponieważ każdy biszkopt należy upiec osobno, jednak powstały efekt jest zdumiewający. Barwniki spożywcze Amus można używać również w codziennej kuchni, na przykład do stworzenia apetycznie wyglądającego śniadania w postaci kolorowych pancake. Tak bajecznie kolorowe danie zachęci zarówno młodszych domowników, jak i dorosłych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *