Do dużego garnka wkładamy żeberka i zalewamy je wodą, następnie dodajemy obrane i umyte warzywa. Cebulę opalamy dla lepszego smaku (opcjonalnie) i dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut. Po 40 minutach wyciągamy z wywaru warzywa i żeberka.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Dorzucamy je do wywaru razem z kiełbasą i gotujemy kolejne 20 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzony zakwas, chrzan i majeranek i całość gotujemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy kiełbasę z wywaru, kroimy ją w plasterki i wrzucamy z powrotem do żurku.
Ściągamy garnek z ognia i dodajemy śmietanę. Ja hartuję śmietanę przed dolaniem do wywaru, by mieć pewność, że się nie zważy. Do małej miseczki ze śmietaną dodaję odrobinę gorącego wywaru i mieszam. czynność powtarzam kilka razy aż śmietana w miseczce będzie ciepła. Następnie dolewam ją do garnka i mieszam z żurkiem. Żurek doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowany żurek podajemy w głębokich talerzach lub przygotowanym wcześniej chlebku z dodatkiem jajek na twardo. Gotowe!