Masło ucieramy z cukrem, aż masa będzie puszysta i blada. Następnie dodajemy po jednym jajku na zmianę z mąką wymieszaną z sodą. Od czasu do czasu sprawdzajmy czy mąka nie przykleiła się do dna lub boków miski.
W oddzielnej miseczce rozgniatamy banany za pomocą widelców. Dodajemy do nich ekstrakt waniliowy, mieszamy i dodajemy do reszty masy. Mieszamy do połączenia składników. Czekoladę lub orzechy siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy do równomiernego rozprowadzenia dodatków w masie.
Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym etapie możemy ją udekorować resztkami czekolady, orzechów lub dodatkowym bananem przeciętym wzdłuż na pół. Chlebek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 50 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie sucha. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za bardzo spiekał przykryjcie foremkę folią aluminiową. Gotowe!