chlebek bananowy
Desery Przekąski Przepisy

Chlebek bananowy z czekoladą

Macie w domu stertę brązowych bananów i nie wiecie co z nimi zrobić? Przychodzę na ratunek! 😉 Pewnie sporo z Was zrobiło zapasy owoców, które teraz zaczynają już powoli hodować rączki, a niedługo zaczną walczyć o władzę w mieszkaniu. Dziś mam dla Was przepis na chlebek bananowy, który pozwoli Wam częściowo rozwiązać ten problem. Chlebek sam w sobie jest puszysty i bardzo bananowy, a możecie go dodatkowo podkręcić kawałkami czekolady. Rozpusta, wiem! Ale po co sobie żałować dobroci? 😉 Taki chlebek to świetna opcja jako ciacho do kawy, przekąska w ciągu dnia lub propozycja podwieczorku. Spróbujcie koniecznie zrobić go u siebie! 😉

Składniki:

  • 3 przejrzałe banany + ew. jeden na wierzch ciasta
  • 110 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g czekolady lub orzechów opcjonalnie

Sposób wykonania:

  • Masło ucieramy z cukrem, aż masa będzie puszysta i blada. Następnie dodajemy po jednym jajku na zmianę z mąką wymieszaną z sodą. Od czasu do czasu sprawdzajmy czy mąka nie przykleiła się do dna lub boków miski.
  • W oddzielnej miseczce rozgniatamy banany za pomocą widelców. Dodajemy do nich ekstrakt waniliowy, mieszamy i dodajemy do reszty masy. Mieszamy do połączenia składników. Czekoladę lub orzechy siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy do równomiernego rozprowadzenia dodatków w masie.
  • Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym etapie możemy ją udekorować resztkami czekolady, orzechów lub dodatkowym bananem przeciętym wzdłuż na pół. Chlebek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 50 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie sucha. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za bardzo spiekał przykryjcie foremkę folią aluminiową. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi