Piekarnik nagrzewamy do 230°C, a płytkie naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy. Bataty obieramy i wraz z cebulą tarkujemy na średnich oczkach.
Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia i pieczemy ok. 10 minut.
Po upływie 10 minut wyciągamy naczynie, w batatach tworzymy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Pieczemy kolejne 2-3 minuty do momentu ścięcia się białka. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe! Jako dodatek polecam ricottę z odrobiną skórki cytrynowej :)
Uwagi dodatkowe:
Ilość jajek wymaganych do przepisu zależy od tego ile jajek chcemy zjeść. Mi wystarczy jedno, ale sugerowana porcja to 2.