Herbatniki kruszymy bardzo drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą dwóch widelców wgniatamy masło w herbatniki do utworzenia jednolitej masy o konsystencji mokrego piasku. Miskę wkładamy do lodówki na ok. 5 minut.
Dno oraz boki tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozprowadzamy masę herbatnikową tak, by pokryła dno oraz boki blaszki do połowy jej wysokości. Tortownicę wkładamy do lodówki na 10 minut, by masa stężała.
Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy na 20 minut. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy z mascarpone President, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w oddzielnej miseczce z 1 szklanką gorącej, przegotowanej wody. Po wystudzeniu wlewamy ją do masy serowej i miksujemy. Gotową masę przelewamy na spód z herbatników przez drobne sitko, by pozbyć się grudek i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu i odstawiamy ją do przestudzenia. Wyjmujemy nasz sernik z lodówki i układamy na nim owoce. Borówki zalewamy galaretką i całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin (lub na noc) by galaretka stężała. Gotowe!