Porady i recenzje

Zdrowe zamienniki

Mówi się, że „jesteś tym co jesz”. Choć nie powinno się brać znaczenia tych słów dosłownie, to jest w nich sporo prawdy, ponieważ to co jemy ma wpływ na to jak się czujemy, a nawet na to jak wyglądamy. Dieta bogata w witaminy i mikroelementy pozwoli wzmocnić nasze włosy, paznokcie, a nawet wpłynąć korzystnie na naszą cerę. Przejście na dietę nie musi oznaczać walki z dodatkowymi kilogramami, bowiem na dietę przechodzi wiele szczupłych osób. W każdej diecie chodzi o to, by wyeliminować z niej coś i dodać coś innego, czego nam brakuje. Często sami możemy ułożyć sobie jadłospis od nowa bez pomocy dietetyka. Wystarczy zastanowić się nad tym co jemy i ograniczyć spożywanie niezdrowych przekąsek i dodatków, dla których znajdziemy zamiennik.

Zanim wyrzucimy z diety chipsy i ciastka, skupmy się na bardzo drobnych dodatkach, które stopniowo pogarszają kondycję naszego organizmu. Cukier jest nazywany białą śmiercią i nie bez powodu. Warto zaznaczyć, że cukier jest potrzebny i znajduje się on w pewnej ilości w większości przykładów pożywienia, które występuje w naturze. Nadmiar cukru działa jednak bardzo negatywnie na zdrowie, przyczyniając się do powstawania wielu chorób. Cukier jest także głównym powodem przez który na świecie tak wiele osób cierpi na nadwagę. Sam cukier uważa się także za najstarszy narkotyk świata, ponieważ bardzo łatwo się od niego uzależnić. Nie ma nic złego w przyjmowaniu go w ograniczonych ilościach. Batony i ciastka warto zamienić na owoce, zarówno świeże jak i suszone. Suszone plastry jabłka lub bananów doskonale sprawdzą się jako przekąska, która możemy nosić ze sobą.

Czekolada również nie jest taka zła, lecz nie powinniśmy przesadzać z jej ilością i wybierać najczęściej tą gorzką. Jeżeli często pijemy słodkie napoje gazowane, warto zastąpić je sokami i herbatami. Każdy słodki napój gazowany zawiera dużą ilość cukru, przy czym te najpopularniejsze, znajdujące się w butelkach o pojemności dwóch litrów, mogą zawierać nawet 60 łyżeczek cukru. Sam cukier to nie wszystko, ponieważ w wielu napojach znajdziemy inne składniki, w tym te rakotwórcze. Zaraz obok cukru nadużywamy też soli, które znajdziemy w ogromnej ilości przekąsek. Sól jest potrzebna w naszym organizmie, lecz w ograniczonej ilości. Nie ma nic złego w tym by używać jej odrobinę, lecz pamiętajmy po co jej używamy. Sól ma bowiem wzmocnić smak potraw, ale takie możliwości mają także zioła.

Pieprz na przykład nie tylko wzmacnia smak, ale też wspomaga proces trawienia. Dobrym zamiennikiem jest także lubczyk, który przez wiele osób nazywany był dawniej „maggi”. Nic w tym dziwnego, ponieważ oddaje on do zup podobny aromat, jak ten znany ze słonej przyprawy w płynie. Kolejnym bardzo dobrym, choć nieco niedocenionym specyfikiem jest kurkuma. Znajdziemy ją między innymi w musztardzie.

Kurkuma wzmacnia smak potraw, a dodatkowo ma bardzo silne działanie antynowotworowe. Wszystkie zioła poza wzmacnianiem smaku, posiadają również prozdrowotne właściwości, dlatego warto ograniczyć ilość soli w naszej diecie i zstąpić ją ziołami. Nie musimy eliminować soli całkowicie, lecz nawet połowiczne jej ograniczenie korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Następne na naszej liście są przekąski przygotowywane na głębokim oleju.

Wszyscy lubimy frytki i dla wielu osób usuniecie ich z diety jest niemożliwe. Możemy jednak znaleźć zdrowszy kompromis i zamiast smażyć ziemniaki, zróbmy frytki z marchewek i selera. W ten sposób będą one zdrowsze, a ich smak jest fenomenalny. Taka przekąska nadal nie jest bardzo zdrowa, ponieważ wciąż smażymy na głębokim oleju, lecz przy okazji przemycamy nieco dobrych wartości odżywczych. Robiąc frytki, zarówno te z ziemniaków jak i innych warzyw, dobrym pomysłem jest wrzucenie ich na minutę do gorącej wody. W ten sposób zamkniemy zewnętrzne pory warzyw, przez co nie będą one chłonąć w oleju, będąc przy tym chrupiące i złociste. Warto także znaleźć zamiennik dla panierki. Najczęściej używamy bułki tartej, która chłonie tłuszcz. Panierkę używamy po to, by opanierowane mięso lepiej się trzymało i nie rozpadało. Dobrą alternatywą jest mieszanka potłuczonych orzechów i pestek, na przykład pestek dyni i słonecznika. Spełnia one ta sama funkcję jakie spełnia bułka tarta, lecz nie chłoną tłuszczu, są zdrowe i znacznie smaczniejsze, dlatego rachunek jest prosty.

Dieta nas wszystkich powinna być smaczna i zdrowa. Prawdą jest, że wiele smacznych potraw jest niezdrowych, ale nie oznacza to, że wszystkie takie są. Nie musimy przemeblowywać naszej diety od zera, ponieważ nie ma nic złego w tym, że zjemy od czasu do czasu coś niezdrowego, ale warto wzbogacić nasze posiłki o zdrowe dodatki, eliminując przy tym chociaż cześć cukru, soli i tłuszczu.

Przeczytaj więcej porad na https://naczynia.olkusz.pl/blog/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *