Porady i recenzje

Zdrowe odżywianie na co dzień – krótki poradnik

Polacy zwracają coraz większą uwagę na to, co jedzą. Moda na kolejne diety wprowadza do polskiej kuchni mniej znane owoce i przyprawy, które są dostępne nawet w drogeriach. Jednak nadal pozostaje kwestia, jak zdrowe odżywianie wpływa na nasz organizm.

Zdrowe odżywianie nie jest drogie
Najczęściej powtarzana sugestia, związana z koniecznością zmiany sposobu odżywiania na zdrowszy, to ta, gdy powtarzany jest slogan, że zdrowa żywność jest droga. Tymczasem zdrowe odżywianie nie wiąże się z zakupami produktów, kosztujących kilkaset złotych za kilogram. Wystarczy do codziennego jadłospisu wprowadzić więcej warzyw, najlepiej sezonowych, a gdy ich dostępność jest ograniczona, np. jesienią i zimą, sięgnąć po kiszonki i warzywa marynowane. Warzywa są mniej kaloryczne niż makarony czy mięso, a według dietetyków powinny stanowić podstawę diety. W diecie przeciętnego Polaka brakuje również owoców. Według starego powiedzenia, wystarczy jedno jabłko dziennie, aby uniknąć wielu chorób, zwłaszcza tych związanych z układem pokarmowym.

Co zmienić w diecie
Czasem wystarczą niewielkie zmiany, aby dieta była zdrowsza. Zamiast jasnego pieczywa i pszennej białej mąki, która nie ma zbyt wielu składników odżywczych w swoim składzie, lepiej wybierać pieczywo ciemne, pieczone z mąki razowej lub orkiszowej. Do większości wypieków można wykorzystywać inne rodzaje mąki, np. ryżową, kukurydzianą czy żytnią. Taka zamiana jest wskazana u osób, które rezygnują z glutenu. Polska dieta obfituje w mięso, zwykle wieprzowe. Warto część mięsnych obiadów zamienić na bezmięsne lub też zamienić tradycyjny kotlet wieprzowy na drób, który czasem jest tańszy niż mięso wieprzowe. Biało w diecie nie musi pochodzić jedynie z mięsa i wędlin. Idealnie je zastępują produkty nabiałowe oraz niektóre rośliny strączkowe, jako ciecierzyca czy soczewica, nadal niezbyt popularne w polskiej kuchni.

Ważny również sposób przygotowania
Oprócz zmiany produktów, które pojawią się na naszych stołach, większą uwagę należy zwracać także na to, skąd dany produkt pochodzi. Najzdrowsze będą produkty z upraw ekologicznych, jednak jeśli nie możemy sobie na nie pozwolić, to np. warzywa i owoce lepiej kupować u znajomego sprzedawcy zamiast w supermarkecie. Równie ważny jest sposób przetworzenia produktów, które pojawią się na naszych stołach. Krótkie gotowanie czy pieczenie sprawi, że warzywa i mięso będą gotowe do spożycia, ale jednak będą bogate w składniki odżywcze i związki mineralne. Zdrowe odżywianie to również świadoma rezygnacja lub znaczące ograniczenie spożycia soli i cukru. Zamiast słodkich przekąsek, produkowanych w oparciu o tłuszcz palmowy, lepiej wybierać suszone owoce i orzechy, można również samodzielnie przygotować batoniki i zdrowe przekąski. Dużo cukru zawierają również wszelkie napoje gazowane, dlatego warto je zastąpić wodą mineralną lub dużo zdrowszymi dla szkliwa zębów herbatkami ziołowymi. Z kolei ograniczenie soli jest możliwe dzięki zastąpieniu jej przyprawami i suszonymi dodatkami, jak np. natka pietruszki czy koper. Efektem tych zmian jest coś, co dla każdego z nas jest najważniejsze: nasze zdrowie.

Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl